Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Nieuw festival Sound of Europe serveert muzikale diepgang

NIEUWS/INTERVIEW
door: Erno Elsinga

Marius Neset siert het affiche van het nieuwe Bredase festival Sound of Europe. Foto © Lisbeth Holton.

In Breda wordt begin februari een nieuw jazzfestival gelanceerd: Sound of Europe. Een kwaliteitsfestival dat de gaten niet vult met aantrekkelijke acts uit de popmuziek, maar een mengvorm biedt tussen de geïmproviseerde- en de klassieke muziek. “De focus ligt daarbij op de muzikale ontwikkelingen binnen Europa” aldus Frank van der Kooij, programmeur en een van de initiatiefnemers van het festival.

Van der Kooij (1957) is verbonden aan Beaux Jazz, een stichting zonder podium dat in 2014 zijn activiteiten verplaatste van Café het Hijgend Hert naar het grote Chassé Theater in Breda. “Die nieuwe samenwerking beviel goed, het klikte, al konden we maar een beperkt aantal concerten programmeren vanwege het geringe budget” zegt Van der Kooij. “Maar in 2016 klopte de gemeente bij ons aan. Zij zochten op muziekgebied aansluiting bij het nationale veld. Ideeën over een festival hadden we al langer, dus die plannen trokken we zo uit de kast”. Een losse flodder wordt het evenement allerminst. “Voor volgend jaar februari staan de data al vast.”Frank van der Kooij is programmeur en een van de
initiatiefnemers van Sound of Europe.Leidraad

Dat het festival een eigen signatuur heeft, ligt besloten in de naam van het festival. Wat verstaat Van der Kooij onder ‘het geluid van Europa’? “Amerika is toch vooral swing, funk en fusion. Europa kent een lange traditie van klassieke muziek. Door de opkomst van ECM begin jaren zeventig, ontstond er een lyrische vorm van improvisatiemuziek. De invloeden vanuit de Scandinavische landen spelen daarbij een grote rol. Die Europese mengvorm van klassieke- en geïmproviseerde muziek is de leidraad van het festival. Neem Pascal Schumacher, de Luxemburgse vibrafonist en pianist die op het festival een concert geeft met de Franse Maxime Delpierre (gitaar, toetsen, elektronica). Zijn muziek is experimenteel, klassiek en lyrisch.”

Van der Kooij ging voor de programmering niet ten rade bij bekende boekingskantoren als Mojo of Good Music Company. “Nederland is niet groot en festivals in het verlengde van North Sea Jazz of het Eindhovense So What’s Next zijn er al genoeg. Formules die ook niet zouden werken voor ons. Met een verrassende programmering en muzikale diepgang willen we de fantasie van de bezoekers prikkelen, maar ook meer ruimte en bekendheid geven aan de musici die de muzikale ontwikkelingen binnen Europa - die al lang gaande zijn - vertegenwoordigen. De dromerige muziek van Wolfert Brederode Trio heeft een heel andere impact dan funk of fusion. Iets nieuws brengen, al zijn er podia zoals Paradox en Lantaren Venster die dat natuurlijk ook doen.”De Noorse tubaspeler Daniel Herskedal brengt een mix van folk, jazz, klassiek en Arabische muziek.


Met bezoekersaantallen is Frank van der Kooij, die als saxofonist jarenlang met ex-Soft Machine bassist Hugh Hopper toerde, niet bezig. “Een goed festival neerzetten is het belangrijkste. Als nieuwkomer hebben we ten opzichte van de festivals in de omliggende steden Eindhoven, Den Bosch en Tilburg het voordeel van de achterstand. We kunnen opnieuw optuigen en tegelijkertijd grote stappen maken.”

Affiche
Sound of Europe wordt op zaterdag 3 en zondag 4 februari gehouden in Chassé Theater in Breda. De Noorse saxofonist Marius Neset is headliner van het festival. In verschillende zalen zijn verder te zien de Noorse tubaspeler Daniel Herskedal (folk, jazz, klassiek, Arabisch), pianist Rogier Telderman met de Poolse violist Adam Baldych en de Franse cellist Vincent Courtois en Pascal Schumacher & Maxime Delpierre met het project ‘Drops & Points’.

De Nederlandse zangeres en pianiste Saskia Lankhoorn brengt in een dubbelconcert met Wolfert Brederode Trio (beiden namen als enige Nederlanders op voor ECM) het project ‘Musing from the Lowlands’, waarin Lankhoorn solo aanvangt met werk van onder meer Kate Moore.

Zangeres Sanne Rambags treedt op met drummer Joost Lijbaart en gitarist Bram Stadhouders. Daarnaast zijn er nog concerten van cellist Thomas van Geelen (met onder meer Ab Baars) en gitarist Gijs Idema (met Ben van Gelder). Sommige formaties treden meerdere keren op.

Kaarten voor het festival zijn verkrijgbaar via de website van Sound of Europe.


© Jazzenzo 2010