Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Programma Transition Festival 2018 zo goed als rond

16 jan - Met de bekendmaking van een nieuwe reeks namen voor Transition Festival dat op 14 april gehouden wordt in TivoliVredenburg, heeft de organisatie het programma voor de derde editie zo goed als rond. Onder meer Dhafer Youssef en John Surman werden aan de line-up van 25 acts toegevoegd.Dhafer Youssef maakt zijn opwachting op Transition Festival.

Foto © Hugo Lefevre.


Het Utrechtse Transition Festival, dat twee succesvolle eerdere edities kende, wordt in alle zalen van TivoliVredenburg gehouden. Het festival legt de focus op inspirators uit de jazz en de geïmproviseerde muziek die samengaan met moderne grensverleggers. Het in gang zetten van nieuwe bewegingen waarbij tevens ruimte is voor niet-Westerse muziek.

De Tunesische ud-speler Dhafer Youssef past naadloos in dat rijtje en de Britse saxofonist John Surman (ECM) is een van de vernieuwers binnen de modale jazz. Met de Braziliaanse pianist Nelson Eyres en de Amerikaanse vibrafonist Rob Waring brengt hij werk van de in 2018 verschenen cd 'Invisible Threads'.

Freejazz pianist Alexander Von Schlippenbach bracht in 2005 met een Berlijns kwartet de 3 cd-box 'Monk’s Casino - The Complete Works of Thelonious  Monk' uit. Een meesterwerk volgens velen, die in praktisch de originele bezetting opnieuw uitgevoerd wordt.

De Vlaamse band STUFF. brengt met 'plays Howard Shore' een bijzonder project naar Utrecht. De band gaat al improviserend aan de slag met de iconische filmscores van de Canadees, gecomponeerd voor de films van horrorregisseur David Cronenberg. Het geheel wordt bedekt door een audiovisuele show.

Andere namen die aan het programma werden toegevoegd zijn Sons of Kemet, Mammal Hands, Lage Lund Trio, Binker & Moses en Morris Kliphuis Dimlicht. Eerder werden onder andere Cory Henry & The Funk Apostles, Lizz Wright, Pat Martino Trio, Jaga Jazzist, Eric Vloeimans’ Gatecrash featuring Jorrit Westerhof en Phronesis & New Rotterdam Jazz Orchestra Extended bekend gemaakt. Het volledige programma is op de festivalwebsite te vinden.

Zie ook:


© Jazzenzo 2010