Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Amaury Faye Trio - Clearway

CD-RECENSIE

Amaury Faye Trio - Clearway
bezetting: Amaury Faye piano, Louis Navarro contrabas, Théo Lanau drums
opgenomen: november, december 2016, Studio du Flon, Lausanne
uitgebracht: 19 mei 2017
label: Jazz Village
aantal stukken: 9
tijdsduur: 59’33
website: www.amauryfaye.com
door: Georges Tonla BriquetHet Franse pianotrio van Amaury Faye met uitvalsbasis Brussel, won de eerste prijs op het gerenommeerde concours van festival Jazz à Vienne. Het trio mocht twee weken de studio van Erik Truffaz gebruiken om een debuut in te blikken. Het resultaat klinkt veelbelovend en vooral gekapseld in de Amerikaanse traditie.

Amaury Faye groeide op in het Zuiden van Frankrijk. Daar had hij het geluk in de leer te kunnen gaan bij David Haudrechy (Archie Shepp, Rick Margitza) die hem meteen inlijfde bij zijn groep Initiative H. Maar Faye wilde zijn eigen ding en aangezien dat de Amerikaanse jazz was, trok hij een jaar naar Berklee in Boston. Bij terugkeer toog hij naar Brussel waar hij drummer en landgenoot Théo Lanau tegen het lijf liep. Bassist Louis Navarro, woonachtig in Amsterdam, kende hij nog van het conservatorium in Montauban. Het Amaury Faye Trio kon van start. 

Op de hoes van ‘Clearway’ staat een stadsplan afgebeeld. Geen echte noodzaak om je weg terug te vinden in de jazzregio waar het trio actief is. De drie blijven namelijk binnen het kader van een klassieke Amerikaanse jazztraditie. Experimenteerdrift met elektronica en crossover-oefeningen zijn hen volledig vreemd. Het accent ligt op zorgvuldig uitgebalanceerde composities die vakkundig ingekleurd worden. Tegenwoordig wordt dat te midden van alle hypes bijna als not done beschouwd, maar deze drie jonge muzikanten weerleggen een dergelijke bewering met verve. 

Van souljazz en vlotte swing uit de openingstrack tot de meer weerbarstige afsluiter met verschillende tempowissels, is dit een knappe en vooral persoonlijke ode aan een verleden maar met een moderne insteek. De twee standards ‘Witchcraft’ en Charlie Parker zijn ‘An Oscar For Treadwell’ vervolledigen perfect het plaatje. Amaury Faye heeft een vlotte speelstijl waarbij ingetogenheid en blues alterneren met meer directe impulsen. Zijn ritmesectie volgt hem op de voet, met de nodige eigen accenten. Een trio om in de gaten te houden.Beluister dit album via Spotify.Believe It Or Not


© Jazzenzo 2010