Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Kapok - Mirabel

CD-RECENSIE

Kapok - Mirabel
bezetting: Morris Kliphuis hoorn, kornet, synthesizer, effecten; Timon Koomen (bariton)gitaar, effecten; Remco Menting drums, vibrafoon, effecten
opgenomen: DAFT Studios
uitgebracht: 15 februari 2018
label: Kerfstok Records
aantal stukken: 15
tijdsduur: 60’16
website: www.kapokmusic.com
door: Erno Elsinga


Kapok blijft verbazen. Een gegeven dat van toepassing is op elk nieuw album dat het trio uitbrengt. Zonder hulptroepen en met een blik aan nieuwe invalshoeken gaat ook Kapoks vierde album ‘Mirabel’ weer verder dan voorgaande.

Met een prominente rol voor de synthesizer trok het trio zich terug in het Zuid-Franse Mirabel-aux-Baronnies om te experimenteren met nieuwe klankwerelden en texturen. Al improviserend zagen vijftien stukken het levenslicht die zich aaneen laten beluisteren als een hallucinerende tocht. Stekelige spanningsbogen, rauwe grooves, vrije interpretaties, dromerige klankvelden en lyrische speldenprikken ontluiken onder een deken van effecten waarin ook producer Ruben Samama zijn aandeel heeft.  

Meer dan voorheen eist Kapok zijn eigen geluid op. Met elektronica, vibrafoon en baritongitaar toegevoegd aan het oorspronkelijke instrumentarium worden genre-ijkpunten uit de rock, ambient en indie organisch geplooid tot geheimzinnige, zinnenprikkelende soundscapes. Woeste geluidserupties of een vette groove doorboren zo nu en dan de langgerekte geïmproviseerde mysterieuze samenklank, in de verf gezet door inventieve elektronische en akoestische details. Een totaalsfeer ontstaat waarbij de luisteraar wordt ondergedompeld in een bad van geluid.

Live zullen de gearrangeerde improvisaties verder zijn beslag krijgen wanneer Morris Kliphuis, Timon Koomen en Remco Menting in februari en maart op tournee door Nederland gaan. Bij vier van die concerten zal het publiek rondom de band plaatsnemen, Mirabel 360°, waarbij de muziek via acht speakers en omgeven door projecties en lichtobjecten neerdaalt. Op voorhand een bijzondere ervaring. 

Mirabel 360°: 15 en 16 februari Broedplaats Lely Amsterdam, 24 februari Korzo Den Haag en 11 maart Tivoli Vredenburg Utrecht. Overige reguliere concerten in Den Bosch, Rotterdam, Heerlen, Tilburg, Sluis en Zaandam.


© Jazzenzo 2010