Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Trompettist en activist Hugh Masekela (78) overleden

23 jan - Trompettist en activist Hugh Masekela (78) die bekend stond als de 'vader van de Zuid-Afrikaanse jazz' is op 78-jarige leeftijd aan de gevolgen van prostaatkanker overleden.Hugh Masekela in 2011.

Foto © Sarah Lee.


Masekela, afkomstig uit het straatarme Johannesburg, verwierf niet alleen als musicus maar ook als activist bekendheid. Zijn compositie 'Soweto Blues' werd omarmd door de anti-apartheidsbeweging en 'Bring Him Back Home' - handelend over de gevangenschap van Mandela- maakte hem tot een volksheld in Zuid-Afrika. 

Masekela woonde vanaf 1960 lange tijd in de Verenigde Staten waar hij enige tijd getrouwd was met zangeres Miriam Makeba (Mama Africa) en bevriend raakte met grootheden als  Miles Davis, John Coltrane en Harry Belafonte. Zijn kenmerkende Afro-jazz werd geroemd en bezorgde hem hits als 'Up, Up and Away' en 'Grazin' in the Grass'. 

Eenmaal terug in Afrika begon Masekela een studio in Botswana, waar hij Zuid-Afrikaanse jazz mengde met afropop en platen opnam met de grootheden van de internationale popmuziek, van Paul Simon tot The Byrds. 

In 2010 speelde Masekela bij de openingsceremonie van het WK-voetbal in Johannesburg. In die periode werd zijn hit 'Don't Go Lose It Baby' uit 1984 in Nederland opnieuw een hit toen ING het nummer gebruikte voor een televisiereclame.

In Afrika wordt verslagen gereageerd op het overlijden van Masekela. President Jacob Zuma zei dat Zuid-Afrika een man verliest, 'die de fakkel van de vrijheid altijd heeft laten branden'.


© Jazzenzo 2010