Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Dag van de Rotterdamse Jazz met muziek, film en lezing

20 feb - De tweede editie van de Dag van de Rotterdamse Jazz, op 6 mei in de Doelen, staat in het teken van Rotterdam als immigratiestad voor jazzmuziek. Op het programma staan vijf bands, een lezing door Hans Zirkzee en de film Saxman van de Rotterdamse fotograaf en cineast Carel van Hees.Fragment uit de film Saxman, over het leven van de Rotterdamse

musicus Piet Leblanc.


Na een succesvolle en uitverkochte eerste editie stelt organisator Jazz International Rotterdam zich nu de vraag: hoe wordt het karakter van de Rotterdamse jazz bepaald door invloeden van buiten de stad en buiten Nederland? Het antwoord ligt besloten in een gevarieerd en compleet programma met ruimte voor traditie, historie, actualiteit en nieuwe samenwerkingen en ontdekkingen.

Werk
De film Saxman van Carel van Hees en Martijn van 't Hart handelt over saxofonist Piet Leblanc (1912 - 1996). De Rotterdammer, werkelijke naam Piet de Wit, speelde alt- en baritonsaxofoon, viool en klarinet want meer instrumenten betekende meer kans op werk.

Hans Zirkzee verzorgt een lezing over de geschiedenis van de jazz in Rotterdam met daarin uitgebreide aandacht voor de overleden Rotterdamse jazzmusici en hun muziek. 

Livemuziek is afkomstig van de Codarts Big Band met Reinier Baas, Liberati Quartet, Kim Hoorweg Jazz Artist Portraits, Maria Mendes Band met Teus Nobel en Thijs Nissen Trio.

Dag van de Rotterdamse Jazz wordt op 6 mei gehouden in de Doelen, van 14 tot 19 uur.


© Jazzenzo 2010