Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Rebirth::Collective – Witchcraft

CD-RECENSIE

Rebirth::Collective – Witchcraft
bezetting: Bruno Vansina alt-, tenor- en sopraansaxofoon, klarinet; Wietse Meys tenorsaxofoon, clarinet; Joppe Bestevaar baritonsaxofoon, basklarinet; Dree Peremans trombone; Jo Hermans trompet, flugelhorn; Ewout Pierreux piano; Jos Machtel contrabass; Toni Vitacolonna drums
opgenomen: Fattoria Musica, Osnabrück
uitgebracht: 28 september 2017
label: SoulFactory
aantal stukken: 9
tijdsduur: 65’31
website: www.soulfactory.be
door: Georges Tonla Briquet


Met zijn mini bigband Rebirth::Collective verschaft Dree Peremans voor de derde keer op rij een handleiding om doodgeverfde standards een nieuw kleurtje te geven. De trombonist voegt er twee eigen composities aan toe die naadloos aansluiten bij dit repertoire.

Vanaf de eerste noten overschaduwt één facet alle andere elementen: de ongelooflijke retrosound, alsof je in een tijdmachine stapt en teruggeflitst wordt naar het gouden tijdperk van de bigbands. De swing, de getimede korte solo’s, de tempowisselingen, alle troeven worden uit de kast gehaald om de juiste indruk te maken. Die imponerende sensatie en het hoge niveau worden aangehouden tot de laatste noot, net iets meer dan een uur later.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Matthew Herbert die het moet hebben van special effects, houden Dree Peremans en zijn zeven kompanen het zuiver bij de puurheid van een ensemble sound. Ze blijven bij hun leest en benaderen het materiaal zonder barokke ornamenten.

Net als in het verleden is het samengestelde repertoire feilloos. De bewerkingen verrassen daarbij telkens opnieuw zoals ‘Waltz For Debby’ van Bill Evans dat na het ingetogen begin stilaan overhelt naar een bigband-taal om uiteindelijk toch te eindigen in een heus walsje. Er wordt afgesloten met een hyperkinetische bebop versie van ‘Cherokee’.

‘Witchcraft’ is een haast magische ode aan coryfeeën van swing en hardbop. Een retrospectieve opname met toekomstpotentieel. Mocht Jules Deelder nog eens een compilatie samenstellen, hoeft hij niet meteen in zijn archieven te duiken maar kan hij bij deze Rebirth::Collective beginnen.Beluister dit album via Spotify


© Jazzenzo 2010