Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

GoGo Penguin – A Humdrum Star

CD-RECENSIE

GoGo Penguin – A Humdrum Star
bezetting: Chris Illingworth piano; Nick Blacka contrabas; Rob Turner drums
opgenomen: 10 - 23 juni 2017
uitgebracht: 9 februari 2018
label: Blue Note Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 50’45
website: www.gogopenguin.co.uk - www.bluenote.com
door: Mathijs van den Berg



Het valt niet mee tussen de hausse aan pianotrio’s op te vallen, ook als je gebruik maakt van elektronica. Klonk GoGo Penguin op zijn debuutalbum ‘Fanfares’ nog weinig uitgesproken, sinds opvolger ‘V2.O’ beschikt de band over een uit duizenden herkenbaar geluid. Dat was voor een belangrijk deel te danken aan de komst van bassist Nick Blacka, die een stevige basis onder de nummers legde. Zijn basspel bleek met de snelle drumpartijen van Rob Turner en de ijle, klassieke pianoklanken van Chris Illingworth een gouden combinatie te vormen: ‘V2.O’ viel in alle opzichten in de prijzen en GoGo Penguin mocht gaan opnemen voor Blue Note.

Na ‘Man Made Object’ uit 2016 is er nu alweer een vierde album van de groep uit Manchester, ‘A Humdrum Star’, waarop hun kenmerkende geluid zich nog verder ontwikkeld heeft. De bas is meer op de voorgrond geplaatst, waardoor sommige nummers een rocksound hebben. Voorbeelden hiervan zijn het pompende ‘Reactor’ of  het uitgesponnen ‘Strid’ (acht minuten!), waarop de bas, sterk elektronisch vervormd, kreunend en grommend inzet. De dissonanten van Illingworth schuren lekker tegen de baslijn aan. Daarbij speelt Blacka meer melodielijnen, waarbij de piano weer begeleidend is, zoals in ‘A Hundred Moons’, een van de weinige rustpunten op de plaat.

Nog steeds worden veel nummers gekenmerkt door nerveuze, roffelende drums en ritmische, minimalistische pianopartijen. Ze zijn echter abstracter en compacter dan voorheen. Er is meer gebruik gemaakt van elektronica. De piano wordt ongegeneerd van een flinke galm voorzien, en toch is het geen kitsch. Integendeel, de muziek is vaak opnieuw van een grote schoonheid. Zoals ‘Bardo’ met het direct herkenbare thema, waarin bas en piano af en toe gelijk opgaan of ‘Return to Text’ met smeltende pianoloopjes en subtiel drumwerk. De prachtige afsluiter “Windows’ is Debussy op een rockbasis.

Het is de wisselwerking tussen de donkere beats en de hemelse pianoklanken die de muziek van GoGo Penguin zo herkenbaar en onweerstaanbaar maakt. Alsof hoog in de lucht buitelende meeuwen door de zon helwit worden beschenen tegen een aanrollende donderlucht. ‘A Humdrum Star’ is een rijke plaat die opnieuw aantoont dat GoGo Penguin zijn grenzen blijft verleggen en tegelijk een band blijft voor, zoals ze het zelf zeggen: ‘heart, head and feet’.

GoGo Penguin in Nederland: 9 maart Paradiso, 19 mei Jazz Maastricht, 14 juli North Sea Jazz Festival.




Beluister dit album via Spotify



Album teaser


© Jazzenzo 2010