Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Tom Guarna – The Wishing Stones

CD-RECENSIE

Tom Guarna – The Wishing Stones
bezetting: Tom Guarna gitaar, Jon Cowherd piano Fender Rhodes, John Patitucci contrabas, Brian Blade drums
opgenomen: 2 & 3 mei 2016, Sear Sound, New York
uitgebracht: 10 november 2017
label: Destiny Records
aantal stukken: 11
tijdsduur: 74’06
website: tomguarnamusic.com - destinyrecordsmusic.com
door: Georges Tonla BriquetHet album ‘The Wishing Stones’ betreft een New Yorks onderonsje van gitarist Tom Guarna met contrabassist John Patitucci en drummer Brian Blade, de ritmesectie van Wayne Shorter, en toetsenist Jon Cowherd als vierde musketier.

Zelfs na zes albums blijft Tom Guarna nog altijd een musician’s musician. Afwachten of daar met deze nieuwe opname enige verandering in komt. Aan de kwaliteiten van de muzikanten zal het geenszins liggen. De namen van Patitucci en Blade klinken ondertussen vertrouwd in de oren. Cowherd mag dan iets minder bekend zijn, zijn staat van dienst bij onder meer Brian Blade Fellowship, Cassandra Wilson, Daniel Lanois en Joni Mitchell zegt genoeg. Op het curriculum vitae van Guarna prijken namen als Wallace Roney, Dr. Lonnie Smith, Billy Hart en Randy Brecker. 

De sterke troeven van gitarist Guarna: zijn kunst om riffs en melodie in een juist evenwicht te combineren en de duidelijke verhaallijn in zijn composities, meestal met filmisch karakter. Swing en ballads vormen op het juiste moment elkaars tegenpolen en er is net dat tikkeltje zin voor experiment om het verschil te maken.

De lyrische opener met de passende titel ‘Prelude’ klinkt als het ideale voorspel van iemand die studeerde bij Jon Abercrombie en grote fan is van Jim Hall en Barney Kessel. Van hieruit maakt hij gebruik van de vele opties. Zo schuift ‘Song For Carabello’ lichtjes op richting Philip Catherine zijn fusionperiode. De sound van Pat Metheny zijn begin bij ECM is een andere referentie. Wie wil kennismaken met Guarna de solist, luistert het best naar ‘Hope’. Postbopliefhebbers zullen ‘Modules’ naar waarde weten te schatten. Cowherd mag op zijn beurt schitteren op Fender Rhodes in ‘Unravel’.

Net als de ‘wishing stones’ of de stenen totems in de Rock Wish Garden van Aruba die de inspiratie vormden voor de cd-titel, creëert Guarna veelzijdige composities die perfect in balans zijn. Een gitaarrevolutionair is hij niet maar een bredere erkenning is zeker verdiend met ‘The Wishing Stones’. 


© Jazzenzo 2010