Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Omer Klein - Sleepwalkers

CD-RECENSIE

Omer Klein - Sleepwalkers
bezetting: Omer Klein piano, Haggai Cohen-Milo contrabas, Amir Bresler drums
opgenomen: 9-11 augustus 2016, Studio Franken, Neurenberg
uitgebracht: januari 2018
label: Warner Music
aantal stukken: 13
tijdsduur: 59’17
website: www.omerklein.com
door: Cyriel Pluimakers‘Sleepwalkers’ is het zevende album van de pianist Omer Klein (1982) en het eerste voor het grote label Warner Records. Klein groeide op in Israël en was in zijn jonge jaren al een fenomeen. Hij studeerde in Boston aan het New England Conservatory bij Danilo Perez. Vervolgens ging hij in New York wonen, waar hij onder meer les kreeg van Fred Hersch. Hij groeide uit tot een van de belangrijkste spelers van de stedelijke scene, maar woont inmiddels al geruime tijd in Duitsland.

Zijn nieuwe album vormt een volwaardige opvolger voor ‘Fearless Friday’, zijn vorige album met eveneens Haggai Cohen-Milo op contrabas en Amir Bresler aan de drums. Vanaf het eerste moment valt op hoe hecht het trio is: de musici klinken als één instrument. Als pianist beschikt Klein over een lekker felle aanslag, die goed past bij zijn spel dat gelijktijdig percussief en melodisch is. Cohen-Milo en Bresler omspelen zijn muzikale vondsten en vullen de melodieën naadloos aan. De zingende toon van de contrabas vult het bandgeluid op een weldadige manier en het lichte slagwerk treedt nergens teveel op de voorgrond. 

Klein zijn composities zijn compact en nemen de luisteraar vanaf het eerste moment mee door hun licht groovende karakter. Muziek die prettig in het gehoor ligt, maar toch niet voorspelbaar is. Gedreven als hij is ontlokt Klein een bijzonder fraaie klankwereld aan de vleugel waarin de boventonen om de oren gonzen. Ook de keuze van de titels mag er zijn. Wat te denken van: ‘Wonder and Awe’, ‘Blinky Palermo’, ‘Don’t Be A Zombie’ en ‘What’s On Your Mind?’. Stukken die klinken als vragen en waarvan de improvisaties passende antwoorden vormen. 

Curieus zijn de marsritmes aan het begin van het titelstuk ‘Sleepwalkers’ die naadloos overgaan in een lichtvoetige ballad. Hoogtepunt vormt de compositie ‘Spilt Milk’ waarin de samenklank van het trio tot een hoogtepunt komt in een subtiel gespeelde, bijna breekbare, melodie die eindeloos zou kunnen voortduren. Voor Klein en zijn unieke ensemble is zeker een grote toekomst weggelegd.Beluister dit album via SpotifyOmer Klein - Sleepwalkers


© Jazzenzo 2010