Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Penguins Too - Crime

CD-RECENSIE

Penguins Too - Crime
bezetting: Frank Nielander alt- en tenorsaxofoon, viool; Michiel Braam piano
opgenomen: 11 november 2017, ArtEZ Arnhem
uitgebracht: maart 2018
label: BBB
aantal stukken: 14
tijdsduur: 37’58
website: www.michielbraam.com
door: Cyriel PluimakersZo’n vijftien jaar lang traden pianist Michiel Braam en saxofonist Frank Nielander op als ‘Two Penguins in the Desert’. Een muzikaal samenwerkingsverband dat ontstond tijdens hun conservatoriumopleiding. In 2003 kwam aan hun samenwerking een einde, maar vorig jaar besloten de heren toch het spoor weer op te pakken. Dit resulteerde in de nieuwe cd ‘Crime’, in november 2017 opgenomen in het ArtEZ Conservatorium te Arnhem.

Het is informele en buitengewoon levendige muziek. Veel stukken zijn afkomstig van Braam en Nielander zelf, maar daarnaast is er aandacht voor klassiekers als Ellington’s ‘Anatomy of a Murder’, Mengelbergs ‘A Bit Nervous’ en de ‘Prelude No. 20’ van Chopin.  De vijf eigen composities zijn over de cd verspreid als ‘Crime One – Crime Five’. Van David Shire’s soundtrack van ‘The Taking of Pelham One Two Three’ zijn maar liefst vier thema’s afkomstig. Ennio Morricone is de componist van ‘Intimamente’, afkomstig uit de film La Piovra. Vol weemoed is het beginnummer ‘Tuyo’, bekend geworden door de Braziliaan Rodrigo Amarante.

De muziek heeft een spontaan karakter, waarbij de musici de indruk geven ‘gewoon lekker te spelen’. Maar de schijn bedriegt: Braam en Nielander zijn als muzikanten gepokt en gemazeld en laten vanaf de eerste seconde horen hoe ze het métier onder de knie hebben. Met een gemak om jaloers op te worden bewegen ze zich moeiteloos tussen jazz, impro en filmmuziek. Naadloos schakelen ze over van lyrisch naar fel en van melancholiek naar geëxalteerd. Ondertussen zijn de muzikale grappen niet van de lucht. 

‘Crime’ is een buitengewoon verrassend album geworden. Weinig cd’s worden er gemaakt waar het speelplezier zo vanaf druipt. Jammer alleen dat de cd al na 38 minuten ophoudt: had er echt niet nog een nummer meer gespeeld kunnen worden?

Crime wordt op 22 april gepresenteerd in BReBL te Nijmegen, aanvang 16 uur.

Drie stukken van Penguins Too - Crime:
Intimamente
Anatomy of a Murder
Prelude No. 20 Op. 28


© Jazzenzo 2010