Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Shinya Fukumori Trio – For 2 Akis

CD-RECENSIE

Shinya Fukumori Trio – For 2 Akis
bezetting: Shinya Fukumori drums; Matthieu Bordenave tenorsaxofoon; Walter Lang piano
opgenomen: maart 2017, La Buissonne, Pernes-le-Fontaines
uitgebracht: februari 2018
label: ECM
tijdsduur: 51’57
website: www.shinyafukumori.com - www.challengerecords.com
door: Cyriel Pluimakers
De Japanner Shinya Fukumori speelde eerst viool, piano en gitaar voordat hij achter het drumstel plaatsnam. Hij studeerde aan het Berklee College of Music in Boston, maar verhuisde later naar München. Pianist Walter Lang ontmoette hij voor het eerst in Osaka en met de Franse saxofonist Matthieu Bordenave maakte hij kennis op een jamsessie in zijn Duitse woonplaats. De drie musici spelen een synthese van jazz en Japanse muziek.

Fukumori draagt de meeste composities bij maar ook de andere bandleden laten zich hierin niet onbetuigd. Een aantal stukken is afkomstig uit de Japanse Showa periode (1926-1989), muziek die de bandleider heeft leren kennen via zijn ouders. Het bijzondere is dat het trio niet neigt naar exotisme, maar echte jazz speelt met subtiele improvisaties.

Het album begint en eindigt met dezelfde compositie: ‘Hoshi Meguri No Uta’ van Kenji Miyazawa. Saxofonist Bordenave speelt zacht vloeiende lijnen over spaarzame percussie en repeterende pianoakkoorden. De prachtige melodie raakt je recht in het hart. Fukumori’s spel is bijna poëzie, met vrije tempo’s en voorzichtige tikjes tegen het slagwerk. Op kousenvoeten bewegen de bandleden zich door de muziek. Het van Kei Ogura afkomstige ‘Ai San San’ sterft bijna in schoonheid. Iets pittiger is de titeltrack ‘For 2 Akis’, met geprononceerd pianospel van Lang en stevig percussiewerk van de leider. Bordenave speelt er een solo vol weemoed en verlangen overheen. 

In ‘The Light Suite’ laat Fukumori diverse facetten van zijn kunnen horen, als slagwerker en componist. Peilloos diep gonst het lage register van Bordenave zijn tenorsaxofoon. Het door pianist Lang gecomponeerde ‘No Goodbye’ is een echte jazz tune, met een lichte groove en dito solo’s. Iets wat ook geldt voor het van de bandleider afkomstige ‘Spectacular’. Minutenlang blijft het onwerelds mooie ‘Mangetsu No Yube’ in je gehoor hangen. Saxofonist Bordenave komt uitgebreid voor het voetlicht in zijn eigen compositie ‘Émeraude’. De melodie van het melancholieke ‘When The Day Is Done’ raakt je als luisteraar in je diepste vezels.

Het Shinya Fukumori Trio vormt een nieuw en uniek geluid binnen de actuele jazz.Beluister dit album via Spotify.Shinya Fukumori Trio – For 2 Akis


© Jazzenzo 2010