Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Contrastrijk dubbelconcert Sebastiaan van Bavel en Kika Sprangers

CONCERTRECENSIE. Young Vips Tour met Sebastiaan van Bavel Trio ft. Jasper Blom en Vera Naus en Kika Sprangers Quintet, Paradox Tilburg, 13 april 2018
beeld: Liesbeth Keder
door: Erno Elsinga

De stilte die Sebastiaan van Bavel verwerkte in zijn op verlichting en meditatie geïnspireerde composities, stonden haaks op de meer hippe en groove-gerichte klanken die Kika Sprangers ontleende aan de hedendaagse Amerikaanse jazztraditie. Een contrastrijk dubbelconcert in het kader van de Young Vips Tour waarin jong talent zich jaarlijks in de kijker speelt voor een breed publiek.

  
Sebastiaan van Bavel Trio met Vera Naus en Jasper Blom (l) en Kika Sprangers Quintet in Tilburg.

Sebastiaan van Bavel
Pianist Sebastiaan van Bavel (1992) opende de avond met vier stukken van zijn in november 2016 verschenen tweede album ‘Cosmic Dance’, geïnspireerd op het werk van de Indiase dichter Sri Aurobindo. Evenals op de cd wordt Van Bavels Trio aangevuld door tenor- en sopraansaxofonist Jasper Blom en vocaliste Vera Naus (1990) die in 2017 debuteerde met het album ‘Young Heart’. 

Van Bavel ontwikkelt zich als een bijzonder componist. De meditatieve stilte voorafgaand aan het aaneengesloten gespeelde ‘Ouverture’ en ‘Creation’ is het startsein voor het uitwaaieren van muzikale geesten. Levendig versmelten klassiek, jazz, improvisatie en compositie aan de hand van subtiele tempowisselingen en de meeslepende inbreng van Blom op sopraansaxofoon. Zijn spel is dynamisch, melodisch, snel en bijwijlen schurend maar dankzij de warme toonzetting nimmer vervreemdend. De gedragen teksten van Naus schuiven zo nu en dan aan en geven het organische geheel een verstorend intellectueel tintje, passend in het concept.

Van Bavels inspiratiebronnen en visie komen tot uiting in de muziek, een gegeven dat niet voor iedereen is weggelegd. Ook ‘The Blue Bird’ en ‘Nirvana’ – verbonden door stilte – worden aaneengesloten gespeeld en sterft uit in een door Naus gezongen Om – een soort mantra. In de levendige set, gevarieerd aan sferen, treedt elke muzikant voor het voetlicht en speelt Van Bavel in dienst van de composities afwisselend romantisch tot aanzwellende akkoorden. Geen mannetjesmakerij, maar het subtiel uitdragen van vakmanschap.

  
Sebastiaan van Bavel en Vera Naus. Kika Sprangers, toetsenist Manuel Wouthuysen en gitarist Eric Brugmans.

Kika Sprangers
Kika Sprangers (1994) debuteerde vorig jaar met de EP ‘Leaves of Lily’ die ze opnam met kwintet en deels aanvulde met haar Large Ensemble waarmee ze ook een aantal keer te horen is gedurende de Young Vips Tour. In Tilburg trad de saxofoniste op in kwintetbezetting en opende ze haar concert stevig met een op een rock groove gebaseerd nieuw stuk. Sprangers composities zijn compact waarin haar solo’s op alt- en sopraansaxofoon centraal staan. Gedomineerd door een vet geluid, een grondige ritmische basis en een elektronisch sausje stromen de invloeden uit de New Yorkse jazzscene door de composities, al houdt Sprangers zelf de inspiratie bij abstracte kunstwerken uit De Stijl. 

Sprangers instrumentbeheersing is voorbeeldig. De lyrische ronde toon op zowel sopraan als alt wordt door Sprangers gekneed en gebogen in ver uiteenliggende intervallen. Gloedvol spel waarin melodie, harmonie en hartstocht Sprangers tot het uiterste drijven. Duostukken van Sprangers en toetsenist Manuel Wouthuysen, en gitarist Eric Brugmans met drummer Willem Romers vormen kleurrijke intermezzo’s binnen een hechte set. 

Toekomst
De door de Vereniging van Jazz- en Improvisatiemuziek Podia (VIP) in het leven geroepen Young Vips Tour bestaat twintig jaar. Het concept kan wel wat injecties gebruiken om spectaculair en blijvend van waarde te zijn. Een compositieopdracht, een aansprekende mentor, meer experimentele muziek en een pakkende tournaam die de lading beter dekt zouden een aanzet tot nieuwe uitdagingen kunnen zijn. Met louter twee concertjes op een avond is het net te gewoontjes geworden voor een aansprekend evenement.

Young Vips Tour nog tot en met 27 mei op diverse podia in Nederland. 

Lees ook:


© Jazzenzo 2010