Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Michael Wollny Trio - Oslo & Wartburg

2 CD-RECENSIES

Michael Wollny Trio - Oslo
bezetting: Michael Wollny piano; Christian Weber contrabas; Eric Schaefer drums; Norwegian Wind Ensemble o.l.v. Geir Lysne
opgenomen: 5 – 7 september 2017
uitgebracht: 5 april 2018
label: ACT Music
aantal stukken: 13
tijdsduur: 57’13
website: www.michaelwollny.com - www.actmusic.com
door: Mathijs van den BergDe Duitse pianist Michael Wollny brengt met zijn trio twee albums tegelijk uit, die hij in een week tijd opnam. Het zijn totaal verschillende platen. ‘Oslo’ is een studioalbum waarop hij op enkele nummers samenspeelt met een blazersensemble, terwijl ‘Wartburg’ een live-registratie is met medewerking van de Franse sopraansaxofonist Emile Parisien.

In 2015 vertelde Geir Lysne van het Norwegian Wind Ensemble aan Wollny dat het graag een keer met hem wilde samenwerken. Het ensemble bleek te experimenteren met improvisatie en de interesse van Wollny – altijd openstaand voor een nieuw muzikaal avontuur – was gewekt. In de inlay schrijft hij dat het 22-koppige gezelschap tot zijn verwondering zonder uitgeschreven arrangementen en ‘als één man’ bleek te kunnen improviseren. De concerten en projecten die ze sinds de eerste repetitie uitvoerden, resulteerden in de samenwerking op ‘Oslo’. 

Gezien deze voorgeschiedenis is het jammer dat het ensemble maar op drie van de dertien nummers is te horen. Het zorgt op ‘Make a wish’ en ‘Longnote’ voor interessante kleuren en maakt de nummers extra spannend. Pièce de résistance is het bijna twaalf minuten durende slotstuk ‘The whiteness of the whale’, dat gebaseerd is op slechts twaalf noten en tien akkoorden. Hier betaalt de intensieve samenwerking zich uit in een boeiende interactie tussen ensemble en trio. Het is een behoorlijk abstract stuk vol zinderende improvisaties.

Het grootste deel van het album wordt bepaald door eigen werk en – evenals op eerdere cd’s -interpretaties van klassieke muziekstukken, zoals ‘Interludium’ van Hindemith, dat een mooi hoekige uitvoering krijgt. Ook heel interessant is de bewerking van ‘Canticus Arcticus’ uit 1972 van de Finse componist Rautavaara, die hiervoor vogelopnamen gebruikte. Het stuk is tot minder dan een kwart van de oorspronkelijke lengte teruggebracht. Het blijft fascinerend om te horen hoe het trio klassieke muziek naar zijn hand zet. De eigen nummers hebben veel drive, zoals ‘Hello Dave’ en ‘Zweidrei’ of zijn meer ingetogen.
Michael Wollny Trio - Wartburg
bezetting: Michael Wollny piano; Christian Weber contrabas; Eric Schaefer drums; Emile Parisien sopraansaxofoon
opgenomen: 15 september 2017
uitgebracht: 5 april 2018
label: ACT Music
aantal stukken: 11
tijdsduur: 48’51
website: www.michaelwollny.com - www.challengerecords.com
Drie nummers van ‘Oslo’ komen terug op ‘Wartburg’, waaronder ‘Make a wish’. Sopraansaxofonist Emile Parisien geeft dit nummer een totaal andere kleur: lieflijk in plaats van dreigend. Zijn lyrische spel vormt ook op de drie andere stukken waarop hij meedoet een belangrijke meerwaarde, zoals op het swingende ‘White Blues’ van Bob Brookmeyer en in ‘Engel’, waarop hij een virtuoze solo ten beste geeft. Er was voor het concert weinig voorbereidingstijd, zodat ook de muziek op deze cd een zeer geïmproviseerd karakter heeft. Naast eigen nummers is verder nog een bewerking van ‘Big Louise’ van Scott Walker te horen.

Samengevat zorgt het Michael Wollny Trio met deze albums voor interessante nieuwe invalshoeken, waarvan het resultaat van tevoren niet vaststond. Iets uiteindelijk compleet anders doen is wat muziek zo interessant maakt, aldus Wollny.Michael Wollny Trio - Farbenlehre
Album: OsloMichael Wollny Trio – Engel
Album: Wartburg


© Jazzenzo 2010