Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Nathalie Darche & Carine Llobet - P├ętrole

CD-RECENSIE

Nathalie Darche & Carine Llobet - Pétrole
bezetting: Nathalie Darche piano, Carine Llobet piano
opgenomen: L’Estran de Guidel, Frankrijk
uitgebracht: 2 maart 2018
label: Pepine & Plume
aantal stukken: 10
tijdsduur: 49’46
website: nathaliedarche.wixsite.com  - pepinetplume.com
door: Georges Tonla Briquet
Een quatre mains maar wel op twee piano’s door het Franse duo Nathalie Darche en Carine Llobet dat kamermuziek en jazz laat samensmelten.

Nathalie Darche en Carine Llobet houden er zowat parallel lopende carrières op na. Centraal staan hun activiteiten in het domein van kamermuziek maar daarnaast zijn ze beiden actief in muziektheater en spelen ze in diverse jazzprojecten waar kruisbestuivingen bon ton zijn.

Voor het repertoire van ‘Pétrole’ kozen ze composities van John Hollenbeck, Mathias Rüegg, Baptiste Trotignon, Geoffroy Tamisier, David Chevalier en minisuites van Alban Darche en Victor Michaud. Een zeer bewuste keuze: “Omdat een dergelijk duo-repertoire constante vernieuwing eist en jazzcomponisten daar heel goed in zijn,” volgens Nathalie en Carine.

Deze eclectische keuze wordt weerspiegeld in het eindresultaat. Ze laten hun piano’s klinken als een volledig orkest. Geen enkele van de 176 toetsten blijft onberoerd. De tien minuten durende openingstrack ‘Les pensées offshore d’Arthur’ bereidt de luisteraar grondig voor op het vervolg. Een onstuimig uitplooien op klassieke wijze wordt plots onderbroken door een stil interludium dat geleidelijk aan op zijn beurt uitgevouwen wordt aan de hand van een poëtische melodielijn. De vingervlugge noten van de rechterkant worden onderlijnd door donkere accenten vanuit de linkerzijde.

Je hoort een voortdurende wisseling van stemmingen. Donker repetitieve passages volgen Nino Rota-verwante filmsferen op. Eveneens te horen: een heuse rapsodie die plots afgebroken wordt om alles nadien richting pure free om te leiden. Tot het geheel verglijdt in een compleet abstract decor.

We verdenken deze pianistes ervan zowel fan te zijn van Brad Mehldau en Steve Reich als van Von Schlippenbach. Ze blijven vooral onvoorspelbaar en ongrijpbaar. Live waarschijnlijk eveneens een hele belevenis, gezien er dan ook teksten bijkomen. Een ‘récit-récital’ noemen ze dat.Nathalie Darche & Carine Llobet - PétroleBeluister vier nummers van dit album.


© Jazzenzo 2010