Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

3Men in a BoaT

CD-RECENSIE

3Men in a BoaT
bezetting: Philippe Thuriot accordeon, Lionel Beuvens drums, Kristof Roseeuw contrabas
opgenomen: Boma Studio, Gent
uitgebracht: 2 maart 2018
label: W.E.R.F.
aantal stukken: 8
tijdsduur: 52’49
website: philippethuriot.com - dewerfrecords.com
door: Georges Tonla Briquet‘3Men in a BoaT’ is niet te verwarren met de gelijknamige roman van Jerome K. Jerome uit 1889 of de film uit 1975 maar klinkt wel als de caleidoscopisch muzikale soundtrack van een schelmenroman waarbij jazz en andere wereldmuziek op melodieuze wijze samenvloeien.

Alhoewel bassist Kristof Roseeuw (Flat Earth Society, Too Noisy Fish), accordeonist Philippe Thuriot (Aka Moon, Uri Caine) en drummer Lionel Beuvens (Alexi Tuomarila, Steven Delannoye) al jaren in aangrenzende regionen vertoefden, is dit de eerste maal dat ze samen optrekken. Met een akoestisch instrumentarium van accordeon, contrabas en drums raak je natuurlijk al snel verzeild in dezelfde wateren waar accordeonist Tuur Florizoone rondvaart. Dit trio beleeft avonturen op zijn maat gesneden.

De afvaart begint met een vlotte melodielijn waarbij de route uitgestippeld wordt door speelse accordeonklanken en met een drummer die met borsteltjes licht percussief breedtegraad en lengtegraad aangeeft. Bij de eerste bocht lokt reeds het onbekende en stijgt de spanning. De drie zijn meteen op hun hoede en komen elk om beurt naar voren om het stuur over te nemen terwijl ze de oever nauwkeurig in het oog houden. Gelukkig, want al snel ontpopt de actie zich. Deze eerste confrontatie loopt goed af en onze helden kunnen ongedeerd hun vaartocht verder zetten.

Maar al snel is er de volgende actiescene in pure achtervolgingsstijl waarbij de accordeonist de meest hachelijke momenten telkens in hun voordeel weet om te buigen. De spanning is te snijden als in een vintage film noir, mede door de verrassende interventies van elkeen.

We bederven de pret niet door te vertellen dat alles goed afloopt en dat het bootje rustig de zonsondergang tegemoet vaart. Op weg naar een volgend verhaal, net zoals er tevens een vervolg was op het boek. Hopelijk het begin van een lange reeks.Beluister dit album via Spotify.


© Jazzenzo 2010