Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Ramón Valle – The Time is Now

CD-RECENSIE

Ramón Valle – The Time is Now
bezetting: Ramón Valle piano, Fender Rhodes, vocoder; Omar Rodriguez Calvo contrabas; Jamie Peet drums; Roy Hargrove trompet, flügelhorn
opgenomen: 27/29 september 2017, Power Sound Studios, A’dam
uitgebracht: 25 maart 2018
label: In + Out Records
aantal stukken: 11
tijdsduur: 46’44
website: www.ramonvallemusic.com
door: Mathijs van den Berg


Het nieuwe album van Ramón Valle is een heel persoonlijke plaat geworden. Inspiratiebron was de muzikale smaak van zijn twee kinderen met wie hij een tijdje muziekvideo’s heeft gekeken om erachter te komen van welke muziek zij hielden. Het leverde hem grooves op waarmee hij aan de slag ging. Verder staan er nummers op die hij schreef voor zijn vader en moeder die vorig jaar kort na elkaar overleden. Op deze en nog twee andere stukken speelt trompettist en vriend Roy Hargrove mee, met wie hij tot dusver nog nooit iets opnam, hoewel de vriendschap al twintig jaar teruggaat.

Valle wordt op dit album begeleid door bassist en landgenoot Omar Rodriguez Calvo, die we ook kennen van het Tingvall Trio, en de Nederlandse drummer Jamie Peet. Zelf speelt hij naast piano op sommige nummers Fender Rhodes, waardoor de muziek een elektrisch tintje krijgt. De bedoeling was eigentijdse muziek te maken. Het gaat volgens Valle om het heden: The Time is Now.

De nummers klinken door de complexe ritmes heel vitaal. Openingsnummer ‘Timeless Generations’ groovet er meteen lekker op los met een geweldige baspartij. ‘The Time is Now’ is een heel sterke track, waarop Hargrove als vanouds excelleert. Valle schakelt hierop moeiteloos over van piano naar Fender Rhodes en andersom. Curieus is de verjazzing van Michael Jackson’s  ‘Don’t Stop ‘Til You Get Enough’, een ‘tijdloze’ favoriet van zijn kinderen. 

Op ‘Te Extraño’, dat is opgedragen aan zijn moeder, horen we uiteraard Cubaanse invloeden. Het is een relaxt nummer vol liefde en berusting. Valle voegde de trompetpartij na de dood van zijn vader toe, waarmee hij zijn moeder en vader, die trompettist was, in zijn muziek postuum samenbrengt. Hargrove speelt ook mee op ‘For My Father’, ditmaal op flügelhorn. 

Rodriguez Calvo en Peet zorgen steeds voor een energieke basis voor Valles virtuoze improvisaties. Opvallend is een bewerking van de klassieker ‘Ya Ves’ van de Cubaan Pablo Milanés, waarop Valle gebruik maakt van een vocoder, die hij van vrienden had gekregen. Hij wil hiermee de jonge generatie laten horen dat de vocoder een tijdloos instrument is. Dit swingende album doet uitzien naar zijn optreden op het North Sea Jazz Festival.Beluister dit album via Spotify.Ramón Valle – The Time is Now


© Jazzenzo 2010