Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

RVB Quartet – Crossing Dimensions

CD-RECENSIE

RVB Quartet – Crossing Dimensions
bezetting: Rebekka Van Bockstal gitaar, Ambroos De Schepper altsaxofoon, Kobe Boon contrabas, Marius Couvreur drums
opgenomen: juli 2017
uitgebracht: januari 2018
label: Solidude Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 67’53
website: rebekkavanbockstal.com - soliduderecords.com 
door: Georges Tonla BriquetHet RVB Quartet is de groep rond gitariste Rebekka Van Bockstal (1994). De Belgische schreef alle composities voor ‘Crossing Dimensions’ dat verscheen bij label Solidude Records, eveneens Belgisch en verantwoordelijk voor al flink wat verfrissende uitgaven.

De opener ‘3 Modes’ is meteen een mooi voorbeeld hoe de vier goochelen met (repetitieve) ritmen en raak geplaatste solo’s. Om beurten krijgen Van Bockstal en altsaxofonist Ambroos De Schepper de eer om nadien samen het verhaal verder te zetten en haast unisono af te ronden. Het korte thema beklijft en nestelt zich in het geheugen.

De compositie ‘Onzichtbaar Wild’ is een eigen interpretatie van postbop. Vlot, intens en met een kort maar krachtig statement van drummer Marius Couvreur in pure jungle-stijl. In ‘Moestuin’ zijn het contrabassist Kobe Boon (met strijkstok) en vooral Van Bockstal die de kleur bepalen. De zin voor melodie en klare lijn van de gitariste leunen hier sterk tegen de stijl van gitaristen als Julian Lage, Tom Guarna en, in ‘Soep Met Kokos’, de Israëliër Gilad Hekselman.

In elk nummer duikt wel een verborgen verleider op. Zo toont contrabassist Boon zich in ‘Fietsenmaker’ als een waardige collega van Peter Jacqemyn en Ernst Reijseger. En dan hebben we het nog maar over de helft van deze ‘Crossing Dimensions’ gehad. Te ontdekken zoals dat heet.Beluister dit album via Spotify.RVB Quartet – Crossing Dimensions


© Jazzenzo 2010