Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Gent Jazz en Jazz Middelheim: van David Byrne tot Archie Shepp

10 mei - Wat North Sea Jazz betekent voor Nederland, betekenen Gent Jazz en Jazz Middelheim voor Vlaanderen. De meerdaagse festivals in juli en augustus kennen hoogstaande affiches met toppers uit zowel de jazz als overige genres.


David Byrne speelt op Gent Jazz werk van zijn recente soloplaat 'American Utopia'. © Facebook.Beide festivals worden gehouden in een concerttent met een capaciteit van zo'n vierduizend bezoekers, gesitueerd in parken. De concerten zijn nooit gelijktijdig en rondom de tent bevinden zich terrasjes, standjes, eettentjes, speelgelegenheid voor kinderen en ander vertier. Gemeenschappelijke deler is de gemoedelijkheid.

Gent Jazz
Gent Jazz vangt aan op 29 juni en loopt - met enkele dagen pauze tussendoor - tot en met 8 juli. Op het programma staan onder meer Brad Mehldau Trio, Vijay Iyer Sextet, de saxofonisten Chico Freeman en Pharoah Sanders met hun ensembles, Jason Moran and The Bandwagon, Hudson (Scofield, Grenadier, Medeski, DeJohnette) en trio Nathalie Loriers, Tineke Postma, Sam Gerstmans. Uit het thuisland spelen Jef Neve, saxofoniste Lady Linn met band, Selah Sue en Melanie De Basio.

David Byrne
Nieuwsgierig makend is de komst van David Byrne, voormalig zanger en bandleider van Talking Heads dat geschiedenis schreef met de concertregistratie 'Stop Making Sense' (1984) met klassiekers als 'Burning Down The House' en 'Once In A Lifetime'. Byrne speelt werk van zijn soloplaat 'American Utopia', zijn eerste in veertien jaar.

Ook Tom Jones, Paolo Conte en de hiphopformatie The Roots maken hun opwachting.


Fred Hersch speelt op Jazz Middelheim.

Foto © Joke Schot.


Jazz Middelheim

Jazz Middelheim in Antwerpen loopt van 9 tot en met 12 augustus en brengt met Aka Moon, TaxiWars, Robin Verheyen Quartet, Philip Catherine Reunion Band (met Jasper van 't Hof op piano), De Beren Gieren, Ben Sluijs Quartet, Nordmann, Mâäk 5tet en Melanio De Basio het beste uit Belgie.

Coltrane
Internationale toppers op het affiche zijn Fred Hersch Trio, Kamasi Washington, Steve Coleman & The Five Elements, en Archie Shepp die een ode brengt aan John Coltrane. Het zeventienkoppige The Amazing Keystone Big Band uit Frankrijk brengt met 'Jazz Loves Disney' Disneymelodieën vertolkt door Hugh Coltman, China Moses (dochter van Dee Dee Bridgewater!) en Myles Sanko.


© Jazzenzo 2010