Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Thijs de Klijn Quintet - Factotum

CD-RECENSIE

Thijs de Klijn Quintet - Factotum
bezetting: Thijs de Klijn gitaar; Olga Amelchenko altsaxofoon; Musina Ebobissé tenorsaxofoon; Thomas Kolarczyk contrabas; Mathias Ruppnig drums
opgenomen: 27 & 28 februari 2017, Berlijn
uitgebracht: 16 maart 2018
label: Flyin’ High Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 48’37
website: thijsdeklijn.com - flyinhighrecords.com
door: Erno Elsinga


De Utrechtse gitarist Thijs de Klijn (1990) verkaste in 2012 naar New York. Twee jaar later strijkt hij neer in Berlijn waar hij ‘Factotum’ opneemt met muzikanten uit de jazzscene van de Duitse hoofdstad. Een verrassend debuutalbum.

De Klijn schreef alle composities voor ‘Factotum’, vrij vertaald ‘van alle markten thuis’. Een goed gekozen titel. Invloeden die De Klijn losjes toestaat in zijn composities dragen geruisloos bij aan de herkenbare signatuur die de gitarist neerzet. De vrije improvisatie waarmee het album aanvangt (‘Introduction’), de Zuid-Afrikaanse grooves in het titelstuk of de swing in ‘The New One’ bijvoorbeeld, zijn puzzelstukjes in een overkoepelend geheel van eigentijdse jazz.

De Russische altsaxofoniste Olga Amelchenko (1988) en de Franse tenorsaxofonist Musina Ebobissé (1990) variëren van bigband-sound tot vrije interpretatie tot gloedvolle en gevoelige soli, zoals in het prachtige ‘De Werf’, een ode aan de Utrechtse binnenstad. Bedachtzaam maar uiterst levendig voltrekken de composities zich waarbij De Klijn regelmatig het groepsgeluid reduceert tot trio om zijn staccato, verhalende melodielijnen te plaatsen in een omgeving van contrabas en drums.

De Klijn kent geen schroom en gaat met ‘Factotum’ meteen het diepe in. Zijn composities zijn bijzonder origineel, knap van opbouw, kennen verrassende wendingen en worden bovendien gebracht door uitmuntende musici – veelal bandleiders. Thijs de Klijn zet als debutant een eigen geluid neer.Beluister dit album via Spotify.Factotum


© Jazzenzo 2010