Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Sanem Kalfa & George Dumitriu - Dance

CD-RECENSIE

Sanem Kalfa & George Dumitriu - Dance
bezetting: Sanem Kalfa stem en elektronica, George Dumitriu gitaar, altviool en elektronica
opgenomen: 16 oktober 2017
uitgebracht: mei 2018
label: eigen beheer
aantal stukken: 10
tijdsduur: 44’09
website: www.sanemkalfa.georgedumitriu.com
door: Cyriel PluimakersDe in Turkije geboren zangeres Sanem Kalfa studeerde aan het conservatorium in Groningen, maar ontwikkelde sindsdien een geheel eigen stijl die een mix is van muziek uit haar geboorteland, Braziliaanse ritmes, Arabische weemoed en Italiaanse volksmuziek. Samen met de uit Roemenië afkomstige altviolist George Dumitriu vormt ze een onweerstaanbaar duo dat de vocale muziek verder brengt.

Waar veel jonge jazzvocalisten blijven hangen in het Great American Songbook of Scandinavische fjordenmuziek, opteert Kalfa voor een volstrekt originele en innovatieve aanpak. Bij haar geen gefluister of geluidjesmakerij, maar zelfgeschreven teksten in het Portugees, Engels, Italiaan of Turks. Vocale muziek van hoog niveau in vloeiend samenspel met altviolist Dumitriu. Spaarzaam wordt er gebruik gemaakt van elektronica, want het accent ligt voortdurend op de nuance. Kalfa en Dumitriu maken uitermate breekbare muziek en lijken constant op eierschalen te wandelen. 

Het duo slaagt erin een volledig nieuw geluid neer te zetten in de vocale improvisatiemuziek. Als luisteraar ben je getuige van een bijzonder proces, dat je meeneemt naar muzikale verten waar je nooit eerder van gedroomd had. Ritmisch is de zang van Kalfa bijzonder aanstekelijk, getuige haar exploraties in het opzwepende nummer ‘Dance’, een compositie met het karakter van een meeslepende popsong. Schitterend is haar uitvoering van de Turkse traditional ‘Bir Firtina’, een demonstatie van haar grote vocale bereik met peilloos hoge tonen. Meeslepend is Kalfa’s staccato-zang in ‘Rumi’s Groove’, in vraag-en-antwoord spel met de elektrische gitaar van Dumitriu.

Het slotnummer ‘Away’ laat het duo in volle glorie horen: het samenspel komt hier tot een artistiek kookpunt. Muziek waarin alles, zelfs de kleinst mogelijke geluiden, op hun plek vallen in een mozaïek waarin herkenbare melodieën en atonale passages naadloos in elkaar lijken te passen. De cd ‘Dance’ vormt zonder meer een van de grootste verrassingen van 2018.Beluister van 'Dance' het nummer 'Rumi's Groove'.Dance


© Jazzenzo 2010