Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Musici brengen hommage aan Harry Sparnaay in Bimhuis

29 mei - In Bimhuis brengen musici op 10 juni een eerbetoon aan de vorig jaar overleden basklarinettist en componist Harry Sparnaay, die als vernieuwer van zijn instrument gold. Het wordt een avond vol muziek, improvisaties, verhalen en foto's.Harry Sparnaay in 2015.

Foto © silversteinworks.com


Harry Sparnaay, die in december 2017 op 73-jarige leeftijd overleed, behoorde tot 's werelds grootste basklarinettisten en was oprichter van het Basklarinet Collectief. Als solist speelde hij over de hele wereld met de grootste orkesten, zoals het BBC Symphony Orchestra. Sparnaay nam zo'n zestig albums op en vanwege het ontbreken ervan daagde hij andere componisten uit werken voor basklarinet te schrijven - met als resultaat 650 composities. Sparnaay was ook dirigent en gaf les aan de conservatoria van Amsterdam, Utrecht en Barcelona.

Hommage
Onder de aanwezige musici in Bimhuis bevinden zich pianist Polo de Haas die jarenlang samen met Sparnaay het Duo Fusion vormde, en fluitist Harrie Starreveld die twintig jaar de wereld rondging met Harry in Het Trio.

Ook de componisten Theo Loevendie en Guus Janssen zijn aanwezig, die voor hem componeerden. Daarnaast wordt muziek uitgevoerd door een grote groep basklarinettisten waaronder Ainhoa Miranda, Fie Schouten, Frans Moussault, Jacques Dubois, Jan Weyenberg, Jelte Althuis, Lothar Ohlmeier, Maarten Ornstein, Marij van Gorkom, Oguz Büyükberber, Peter Beerkens en Tobias Klein.

Zie ook:


© Jazzenzo 2010