Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

MDCIII

CD-RECENSIE

MDCIII
bezetting: Mattias De Craene tenorsaxofoon, fluit, elektronica; Simon Segers en Lennert Jacobs drums, percussie, elektronica; Sylvie Kreusch zang
opgenomen: Robot Studios
uitgebracht: februari 2018
label: W.E.R.F.
aantal stukken: 2
tijdsduur: 17’02
website: www.dewerfrecords.be 
door: Georges Tonla Briquet


De drie van MDCIII dat staat voor Mattias De Craene III, weten precies waar het tegenwoordig om draait in de sferen rondom de jazz. Hun doordachte mix van jazz- en rockpatronen, gelardeerd met elektro-effecten, is bondig samengevat op hun titelloze debuut-ep. Natuurlijk uit op (gelimiteerd) vinyl.

Achter MDCIII gaan drie muzikanten schuil die tegenwoordig overal opduiken en mede de koers van de nieuwe Vlaamse jazzgolf bepalen. Tenorsaxofonist Mattias De Craene kennen we vooral van Nordmann. Simon Segers is de drummer bij onder meer De Beren Gieren en Black Flower en Lennert Jacobs zit achter het drumstel bij Hong Kong Dong en The Germans. Stuk voor stuk groepen die het niet nauw nemen met etikettering en graag grenzen verschuiven.

Ze brengen de ervaring mee van hun respectievelijke projecten en maken er een borderline versie van binnen de jazz. Power en vitaliteit koppelen ze aan een dosis finesse zodat er een mooi evenwicht ontstaat. Dit alles wordt samengebald in twee nummers verdeeld over de twee plaatkanten.

Kant A (‘Flicker’) is een aaneenrijgen van rondslingerende saxofoonnoten op het ritme van een variant van tribal souldrumming die sterk doet denken aan de gloriedagen van het Belgische Allez Allez. 

Voor kant B (‘Running Blaze’) wordt de formule lichtjes gewijzigd. Hier roepen ze eerder een psychedelisch voodoosfeertje op met vocaliste Sylvie Kreusch (Warhaus) in de rol van de sensuele priesteres. De Craene is haar hulpje die via zijn saxofooncapriolen het geheel dieper naar een horrordimensie laat verschuiven. Drummers Simon Segers en Lennert Jacobs leveren de beats voor het trance-effect.

Dijf Sanders stond in voor de mixing van dit bezwerend luisterexperiment. MDCIII moet je echter vooral ook live aan het werk zien. Dan worden alle elementen die hun sound zo apart maken, helemaal uitvergroot.

MDCIII speelt 9 augustus op Jazz Middelheim in Antwerpen en 16 november tijdens Jazz Brugge (labelnight W.E.R.F.).


Log in bij Spotify om de ep te beluisteren.Albumpromo MDCIII


© Jazzenzo 2010