Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Paul Van Gysegem, Chris Joris, Patrick De Groote – Boundless

CD-RECENSIE

Paul Van Gysegem, Chris Joris, Patrick De Groote – Boundless
bezetting: Paul Van Gysegem contrabas; Chris Joris drums, percussie, piano, ngoma handtrom; Patrick De Groote trompet, flugelhorn
opgenomen: 6 november 2015, 11 mei en 31 augustus 2016, DK Recording Studio, Destelbergen
uitgebracht: juni 2017
aantal stukken: 9
tijdsduur: 47’25
label: el Negocito Records
website: www.elnegocitorecords.com
door: Georges Tonla Briquet


Nu de Parijse studentenrevolte van mei 1968, die voor een culturele omwenteling zorgde, na vijftig jaar weer in de culturele actualiteit staat, krijgt de Vlaamse contrabassist en beeldend kunstenaar Paul Van Gysegem hopelijk opnieuw wat meer aandacht. Met twee uitgaven die wat onder de radar bleven, is daar alle reden voor.

Van Gysegem was er bij sinds begin jaren zestig. De nieuwe stromingen, avant-garde, free jazz en performances, hij stond telkens op de eerste rij. Een halve eeuw later blijkt hij nog steeds genoeg ideeën te hebben. 

Voor ‘Boundless’ trok hij binnen een jaar drie dagen de studio in samen met percussionist Chris Joris en compagnon van het eerste uur trompettist Patrick De Groote, om vier trio-stukken en vijf duo’s in te blikken. Afhankelijk van de data is Joris te horen op drums, percussie, ngoma handtrom en zelfs piano terwijl De Groote het houdt bij trompet en flugelhorn. Van Gysegem blijft trouw aan zijn contrabas.

Echt voorbereidend werk was er niet. Wel hadden de drie hun bagage van jarenlange ervaring als improviserende muzikanten. De negen nummers noemen ze dan ook geen composities maar ‘instantaneous improvisation’. “Een wonderbaarlijke reis, tegendraads, terwijl duizenden klankflarden de hemel vullen met nieuwe geluiden, tekens en eeuwige gebaren,” aldus Van Gysegem.

Het zijn verhalen die je als luisteraar het beste zelf ontdekt. Afhankelijk van je achtergrond duiken beelden en percepties op. De zacht zoemende geluiden, de krachtige stroomstoten, de alliteratie van noten, de korte solomomenten, de chaotische climax, het zijn aanleidingen om je fantasie te stimuleren. Een handleiding krijg je niet van deze heren. Het is genieten, elk op zijn eigen manier.

Je kan het ook vergelijken met een hoorspel waarbij de drie hoofdpersonages afwisselend overleggen, filosoferen, met elkaar in de clinch gaan om uiteindelijk toch steeds tot een vergelijk te komen. Imponerend hoe ze telkens weer samen convergeren naar eenzelfde punt.
Traverse - 3+3


Eerder verscheen bij het label el Negocito tevens de dubbel-cd/dvd ‘Traverse – 3+3’. Eveneens een intense kijk- en luisterervaring van twee trio’s: Paul Van Gysegem met Paola Bartoletti (vocals) en Bart Maris opgenomen in het atelier van de kunstenaar, en daarnaast Van Gysegem met Erik Vermeulen (piano) en Giovanni Barcella (drums), opgenomen bij een finissage. Je haalt meteen twee kunstwerkjes in huis van Van Gysegem onder de vorm van ‘partituurtekeningen’ op papier. 


© Jazzenzo 2010