Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Buma Boy Edgar Prijs voor Jasper van 't Hof

29 jun - Pianist en componist Jasper van 't Hof is winnaar van de Buma Boy Edgar Prijs 2018. Dat werd vrijdagmiddag bekendgemaakt tijdens het tweedaagse netwerk- en showcase-evenement inJazz in Rotterdam.Jasper van 't Hof prijst zich gelukkig met het winnen van de
Buma Boy Edgar Prijs 2018. © inJazz.Van 't Hof die zaterdag 30 juni zijn 71ste verjaardag viert, ontvangt 12.500 euro, een plastiek gemaakt door Jan Wolkers en hij mag naar eigen inzicht een concertavond in Bimhuis samenstellen.

Imposant
"Zijn veelzijdigheid en lange staat van dienst is imposant" aldus de jury over Van 't Hof wiens talenten reiken van freebop tot jazzrock, free-jazz, fusion, pop en wereldmuziek. "Hij heeft zich decennialang als een genre-overstijgend instrumentalist en componist bewezen."

Van 't Hof, autodidact en vernieuwer, componeerde ruim vijfhonderd stukken en bracht bijna tachtig albums uit. Meerdere keren werd hij door de internationale pers uitgeroepen tot beste jazzpianist van Europa.

Van 't Hof maakte in de jaren tachtig internationale faam met zijn band Pili Pili waarin hij zijn liefde voor Afrikaanse muziek uit met name Congo koppelde aan jazz. De jonge generatie schuwt hij allerminst, getuige recente samenwerkingen die resulteerden in cd's zoals 'No Hard Shoulder' uit 2016 opgenomen met zijn kwartet ‘¼tet. De jury: “Jasper van ’t Hof mag dan voor velen een naam uit het verleden zijn, hij staat meer dan ooit met beide benen in de jazzactualiteit.”

Bimhuis
Voor de concertavond in Bimhuis, op 6 december, nodigt Van 't Hof muzikale vrienden uit zoals Paul van Kemenade, Tineke Postma, Eric Vloeimans, Pierre Courbois en Dick de Graaf.


© Jazzenzo 2010