Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Aretha Franklin (76) overleden

16 aug - De Amerikaanse soulzangeres Aretha Franklin is in haar woonplaats Detroit op 76-jarige leeftijd overleden. Ze overleed aan kanker aan de alvleesklier, waaraan ze in 2010 werd geopereerd.Aretha Franklin in 2016.De ‘Queen of Soul', zoals Artetha Franklin werd genoemd, kende wereldhits met nummers als 'Respect', 'Think', I say a little prayer', 'Chain of Fools' en '(You Make Me Feel Like) A Natural Woman'.

Franklin ontving achttien Grammy Awards en werd in 1987 opgenomen in The Hall of Fame. Het Amerikaanse magazine Rolling Stone riep haar uit tot beste zangeres aller tijden.

Aretha Franklin kwam op jonge leeftijd in aanraking met gospel dankzij haar vader, baptist C.L. Franklin. Via zijn vriendschappen met Nat King Cole en Sam Cooke belandde Aretha op haar achttiende in New York. Zeven jaar later, in 1967, scoorde ze haar eerste hit: ' ‘I Never Loved A Man The Way I Love You'. Uiteindelijk zou ze de best verkopende vrouwelijk artiest worden met zo'n 75 miljoen verkochte platen.

Dankzij haar vliegangst was Franklin niet vaak buiten Amerika te bewonderen. Toch trad ze in 1968 op dezelfde dag tweemaal op in Nederland: in het Amsterdamse Concertgebouw en in Rotterdam. 

Aretha Franklin had vijf kinderen - de eerste kreeg ze op haar veertiende, de tweede op haar zeventiende. In de jaren negentig maakte ze een einde aan haar drankverslaving en stopte ze met roken, maar kreeg er problemen met haar gewicht voor terug.

Franklin speelde in de film The Blues Brothers (1980), had in 1987 een hit met zanger George Michael en zong tijdens inauguraties van drie Amerikaanse presidenten waaronder Barack Obama. In 2015 ontving Franklin de Kennedy Center Honors voor haar belangrijke bijdrage aan de cultuur van de Verenigde Staten.
Aretha Franklin (You Make Me Feel Like) A Natural Woman
Kennedy Center Honors 2015


© Jazzenzo 2010