Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Tord Gustavsen Trio – The Other Side

CD-RECENSIE

Tord Gustavsen Trio – The Other Side
bezetting: Tord Gustavsen piano; Sigurd Hole contrabas; Jarle Vespestad drums
opgenomen: januari 2018, Rainbow Studio Oslo
uitgebracht: 31 augustus 2018
label: ECM / Challenge Records
aantal stukken: 12
tijdsduur: 53’34
website: www.tordgustavsen.com - www.ecmrcords.com
door: Mathijs van den BergNa drie zowel artistiek als commercieel zeer succesvolle trioplaten besloot pianist Tord Gustavsen andere muzikale concepten uit te proberen. Hij voegde een saxofoon aan het geluid toe en werkte samen met vocalisten, als laatste met de Duits-Afghaanse zangeres Simin Tander. Bassist Harald Johnson was wegens zijn ernstige ziekte vervangen door Mats Eilertsen. Na elf jaar keert Gustavsen op ‘The Other Side’ terug naar het concept van het pianotrio, ditmaal met de jonge Sigurd Hole op bas. Jarle Vespestad hanteert als vanouds de stokken.

Op dit album horen we opnieuw traag opgebouwde, ruimtelijke melodische composities, zoals opener ‘The Tunnel’ en ‘The Other Side’. Wat niet wil zeggen dat alles weer bij het oude is. Zo is er – mondjesmaat – gebruik gemaakt van elektronica. Verder staan er een aantal bewerkingen op van klassieke stukken en Scandinavische geestelijke liederen, waarop Gustavsen buiten zijn gebaande paden treedt. Ze sluiten qua spiritualiteit goed aan bij zijn eigen meditatieve composities, maar klinken net een tikkeltje anders.

Zo begint ‘Ingen vinner frem til den evige ro’ (‘Niemand wint de eeuwige rust’) met zware pianoakkoorden. Hole’s bas voegt met zijn door folk beïnvloede spel een extra dimensie aan de muziek toe. Twee van de drie opgenomen koralen van Bach krijgen stevige uitvoeringen. Opvallend omdat Bachs muziek licht is en Gustavsens stukken doorgaans een lichte toets hebben. ‘Jesu, meine Freude’ mengt hij met de Noorse hymne ‘Jesus, det enste (‘Jezus, de enige’) en is van een verstilde schoonheid. Ook hierop weer geweldig spel van Hole, die laat horen waarom hij één van de meest gevraagde bassisten van zijn generatie is.

‘The Other Side’ biedt aan de ene kant genoeg vertrouwds voor de fans van het eerste uur om het album blind aan te schaffen. Aan de andere kant valt er voldoende nieuws te beleven voor wie misschien op de trioplaten van Gustavsen was uitgekeken.Beluister van dit album 'The Tunnel' (inloggen bij Spotify).Compilatie 'The Other Side'.


© Jazzenzo 2010