Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Emil Brandqvist Trio – Within a Dream

CD-RECENSIE

Emil Brandqvist Trio – Within a Dream
bezetting: Emil Brandqvist drums, percussie, klokkenspel, synthesizer; Tuomas Turunen piano, celesta; Max Thornberg contrabas. Gast: Martin Brandqvist fluit, klarinet, basklarinet, percussie
opgenomen: januari 2018
uitgebracht: 4 mei 2018
label: Skip Records
aantal stukken: 12
tijdsduur: 55’43
website: emilbrandqvisttrio.com
door: Mathijs van den Berg


Het Emil Brandqvist Trio, dat in Duitsland zeer succesvol is, is tot nog toe in Nederland vrij onopgemerkt gebleven. Misschien brengt het vierde album dat het trio onlangs uitbracht daar verandering in. Daarop is het geluid verder verfijnd en laat de band meer kanten van zichzelf horen.

Bij de eerste tonen denk je bijna bij vergissing een cd met muziek van Satie te hebben opgezet vanwege de introverte, ruimtelijke pianoklanken. Niet alleen klassieke muziek, maar ook de machtige Zweedse natuur vormt voor drummer en componist Emil Brandqvist een inspiratiebron en het is opnieuw goed te horen dat hij ook filmmuziek schrijft: ‘Within a Dream’ bevat een aantal prachtige soundscapes.

Voor het eerst hebben pianist Tuomas Turunen en bassist Max Thornberg composities aangeleverd, hoewel het gros van Brandqvist afkomstig is. Het geluid is net als op eerdere platen met diverse instrumenten verder ingekleurd. Je hoort bijvoorbeeld op ‘View From Above’ een ijle synthesizer en op ‘I Miss You’ fluit en klarinet, gespeeld door gastmuzikant Martin Brandqvist. De instrumenten zijn echter nog vloeiender in het totaalgeluid opgenomen. Klokkenspel en celeste – een negentiende-eeuws toetseninstrument met een zachte klank (‘celeste’ is Frans voor ‘hemels’) – zorgen voor subtiele accenten.

Hoewel het om het groepsgeluid draait, springt het poëtische, parelende pianospel van Turunen eruit. De nummers hebben soms prachtige melodieën die zich meteen in het geheugen nestelen, zoals ‘Dream’ en ‘Under The Starry Sky’. Gezegd moet worden dat niet alle composities even sterk zijn, en af en toe wel erg aan het Tingvall Trio doen denken (dezelfde platenmaatschappij en producer), maar het fijnzinnige spel van de musici maakt dan veel goed.

Gelukkig zijn er ook pittiger stukken te horen, zodat het geheel niet te lief wordt. Zoals ‘Metropole Round’, dat Turunen aan de plaat bijdroeg, met opzwepend pianospel, stevig drumwerk en lekkere basloopjes. ‘Landscapes’ leunt op een hoekig ritme en stuitert de boxen uit. ‘Back on the ground’ is weer een bluesy nummer. Het Emil Brandqvist Trio laat hiermee zien ook een eigenzinnig trio te zijn.Log in bij Spotify en beluister dit album.Emil Brandqvist Trio  - Metropole Round


© Jazzenzo 2010