Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Philippe Lemm Trio – City Birds

CD-RECENSIE

Philippe Lemm Trio – City Birds
bezetting: Philippe Lemm drums; Angelo Di Loreto piano; Jeff Koch contrabas
opgenomen: Power Sound Studios en Wedgeview Studios
uitgebracht: 7 september 2018
label: Outside In Music
aantal stukken: 9
tijdsduur: 49’08
website: www.philippelemm.com
door: Erno ElsingaDe Nederlandse drummer Philippe Lemm (1985) woont sinds 2011 in New York waar hij een trio vormt met voormalige Amerikaanse studiegenoten, pianist Angelo Di Loreto en contrabassist Jeff Koch. In 2016 verscheen met ‘New Amsterdam’ het goed ontvangen debuut van dit levendige trio en precies twee jaar later ligt opvolger ‘City Birds’ in de schappen.

Wat meteen opvalt is het krachtige spel en de dynamische muziekstukken van dit gezelschap. Composities en improvisaties versmelten even natuurlijk als de invloeden die daarin gebruikt worden zoals jazz, klassiek en prog rock. Philippe Lemm denkt niet in hokjes, integendeel, alle muziek is verwant aan elkaar en onderdeel van het grote geheel.

De muzikanten zijn persoonlijkheden op zich. Het stuwende maar vooral lyrische pianospel van Di Loreto is betoverend. Koch bespeelt zijn contrabas doortastend en weet telkens te verrassen vanwege zijn inventieve wendingen die bruggen slaan tussen uitbundig en intiem binnen de verhalende composities. Trionaamgever Lemm is origineel en vindingrijk zonder een hoofdrol op te eisen.

‘City Birds’ raast voorbij en is daardoor prettig onvoorspelbaar, niet in de laatste plaats door de snelle mix aan muziekstijlen. En wist het trio in het verleden al te verrassen door kitscherige popsongs zoals ‘Dust in the wind’ (Kansas) en ‘If I had a hammer’ (Pete Seeger) op geheel eigen wijze aan het repertoire toe te voegen, op ‘City Birds’ wordt de traditional ‘Scarborough Fair’ fijnzinnig tot grote hoogte getild. In het afsluitende ‘Elvy’ is een gastrol weggelegd voor de Belgisch-Nederlandse rapper Brainpower. Een verrassend en muzikaal hoogstaand album, onder meer geïnspireerd op het werk van de New Yorkse schilder Craig Anthony Miller.

Philippe Lemm Trio toert van 9 tot en met 21 oktober door Nederland en België, onder meer in Zwolle, Tilburg, Amsterdam (Concertgebouw), Eindhoven, Utrecht, Wassenaar en Antwerpen. Philippe Lemm Trio - Emerge


© Jazzenzo 2010