Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

The Preacher Men - Blue

CD-RECENSIE

The Preacher Men - Blue
bezetting: Efraïm Trujillo tenorsaxofoon; Rob Mostert Hammond Orgel; Chris Strik drums. Gasten: Michael Varekamp trompet;
Eline Gemerts zang; Rory Ronde gitaar
opgenomen: 2018, Abbey Road Institute Amsterdam
uitgebracht: 16 augustus 2018
label: Zennez Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 45’53
website: www.preachermen.com - www.zennezrecords.com
door: Erno Elsinga


Terug naar de rokerige jazzclubs van Chicago en New York. Terug naar de fameuze Hammond-trio’s uit de jaren zestig en zeventig met het soulvolle en funky geluid van Jimmy Smith, Jimmy McGriff en saxofonisten als Lou Donaldson en Stanley Turrentine. Beter kun je The Preacher Men niet duiden, een trio bestaande uit Efraïm Trujillo, Rob Mostert en Chris Strik dat met zijn tweede album ‘Blue’ een ode aan de blues brengt.

‘Blue’ werd opgenomen in de studio maar klinkt als een opwindende live registratie. En die ode aan de blues moet ruim gezien worden: de soul en funk buitelen als ongetemde honden over het landschap met de bezieling der doorleefden. Kortom, vanaf noot één is het feest.

Efraïm Trujillo schreef op twee stukken na (Mal Waldron en Rob Mostert) de composities. Opzwepende grooves waarover de saxofonist en Mostert op Hammond Orgel zich beurtelings heerlijk uitleven. Trujillo met vlijmscherpe riffs en solo’s die je gemoed terugbrengen naar de vorige eeuw. Mostert met zijn soul jazz-geluid scheurend en ondersteunend als een waar pleitbezorger voor de Hammond, omlijst door slagwerker Chris Strik met onvermoeibare ritmen.

Enkel in ‘Into The Blue’, geschreven door Trujillo, komt de blues volledig tot zijn recht. Ingetogen verklankt door zangeres Eline Gemerts – een van de drie gastmuzikanten - en voorzien van subtiel gitaarwerk van Rory Ronde, weerklinkt een hartroerende solo van Michael Varekamp op gedempte trompet. Ook in het jazzy ‘Fire Waltz’ van Mal Waldron is de trompettist goed op dreef en zijn solo in ‘Lost and nowhere to be found’ is er een om in te lijsten. Het geluid van Varekamp mengt goed bij saxofoon en Hammond en geeft extra kleur en afwisseling aan het repertoire op ‘Blue’. Een pakkende plaat die nieuwsgierig maakt naar de concerten van The Preacher Men.Trailer.


© Jazzenzo 2010