Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Jazzfestivals Rotterdam en Nijmegen in de startblokken

2 okt - Donny McCaslin, Mark Guiliana, Ambrose Akinmusire en Ben Wendel zijn enkele van de namen die tussen 25 en 28 oktober optreden tijdens Festival Jazz International in Rotterdam en Nijmegen. Vocalisten vormen het accent in de programmering en saxofonist Wietse Voermans etaleert zich in The Pack Project.Saxofonist Donny McCaslin speelt in zowel Rotterdam
als Nijmegen. 
Foto © Niels Cornelis Meijer.


De groepen van de inmiddels overbekende saxofonist Donny McCaslin en drummer Mark Guiliana (Bowie's 'Blackstar') staan op het programma in respectievelijk Rotterdam en Nijmegen. Naar de havenstad komen verder onder meer saxofonist Ben Wendel, trompettist Josef Leimberg, Theo Croker Quintet, Vuma Levin Quintet, Chronometer’s Orchestra, Vera van der Poel Band, Laura Perrudin en Kruidkoek. 

De Zwitserse stemkunstenaar Andreas Schaerer treedt op met Anton Goudsmit (ook in Nijmegen) en later nog met het New Rotterdam Jazz Orchestra onder leiding van de gitarist. Ook het Noorse trio GURLS (zangeres Rohey Taalah, saxofoniste Hanna Paulsbergen, bassiste Ellen Andrea Wang) treedt in beide steden op.

Naast de concerten in Lantaren Venster wordt ook de voorpremière van de film 'My Foolish Heart' van regisseur Rolf van Eijk getoond, handelend over het leven van Chet Baker die dertig jaar geleden stierf in Amsterdam. Ook 'Space is the Place' van John Coney uit 1974 is te zien, een psychedelische muziekfilm met onder meer Sun Ra.Ambrose Akinmusire treedt op in Nijmegen.

Foto © Karen van Gilst.


Nijmegen

Naast Mark Guiliana komt ook het kwartet van trompettist Ambrose Akinmusire naar Nijmegen. Daarnaast zijn er optredens van Benjamin Herman's Bughouse, Saskia Lankhoorn met Wolfert Brederode Trio, Josef Leimberg, Sanem Kalfa & George Dumitriu, Artez Big Collective, en saxofoniste Kika Sprangers die van de organisatie carte blanche kreeg. De concerten worden gehouden in Brebl, Lindenberg, Doornroosje en Concertgebouw de Vereeniging.

Free Jazz
Vijf concerten in Nijmegen zijn gratis te bezoeken: jazzpunkformatie SPUNK! (biercafé Stoom), pianist Michiel Braam met experimenteel vocalist Annelie Koning en de avant-garde popband Lilly King (Thiemeloods), de première van I Compani, FelliniAmo met een ode aan regisseur Federico Fellini (bibliotheek) en The Preacher Men van Efraïm Trujillo, Rob Mostert en Chris Strik (café van LUX).

The Pack Project
In beide steden is The Pack Project te zien, een jaarlijks terugkerend talentontwikkelingstraject van het festival. De Rotterdamse saxofonist Wietse Voermans stelde in samenwerking met het festival een gelegenheidsband samen en kwam uit bij Michael Moore, de Deense tubaspeler Rasmus Svale Kjærgård Lund, contrabassist Alessio Bruno uit Italië en drummer Onno Govaert.


© Jazzenzo 2010