Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Amsterdam Big Band – Nederland Swingt

CD-RECENSIE

Amsterdam Big Band – Nederland Swingt
bezetting: Amsterdam Big Band o.l.v. arrangeur, dirigent Simon Lutz met o.a. Heleen Karsdorp en Pepijn de Wit (achtergrond)zang*  
uitgebracht: 7 september 2018
label: eigen beheer d.m.v. publieksondersteuning
aantal stukken: 8
tijd: 35:19
website: www.amsterdambigband.nl
door: David CohenNederlandstalige jazz is wonderlijk genoeg een zeldzame verschijning in de wereld van de swing. De eerste plaat in onze moerstaal werd in 1967 door Edwin Rutten en Rogier van Otterloo uitgebracht en heette ‘Rutten Troef’. Alleen al de wondermooie ballade ‘Met Mij’ zou moeten volstaan om de grootste scepticus te overtuigen van de combinatie van oorspronkelijk Amerikaanse muziek en Nederlandstalige zang. Toch staat jazz in het Nederlands vijftig jaar na ‘Rutten Troef’ nog steeds in de kinderschoenen; ook het Oscar Kerkman Kwintet heeft met zijn bossa nova in onze taal geen navolging gekregen. Het is frappant dat wat inmiddels voor hiphop doodnormaal is voor jazz nog als zonderling geldt.

Alleen al daarom is het initiatief van dirigent en arrangeur Simon Lutz om zich met de Amsterdam Big Band toe te leggen op Nederlandstalig repertoire lovenswaardig. Voor ‘Nederland Swingt’ koos de tweeëntwintigkoppige formatie liedjes uit Nederlandstalige kleinkunst. Aan Lutz de uitdaging om klassiekers als Shaffy’s ‘Zonder Bagage’ en Spinvis’ ‘Ik wil alleen maar zwemmen’ te voorzien van een swingend vernis. 

Door zijn vakmanschap klinken bijvoorbeeld ‘Margootje’ (Sonneveld/Schmidt) en ‘Als het stormt’ (Shaffy) inderdaad als nieuw. De band, aangevoerd door een ritmesectie van muziekdocenten aan het Amsterdam Muziekpakhuis, weet hoe ze de zangers goed naar voren moet laten komen. Pepijn de Wit klinkt heel ontspannen en soepel op ‘Ik wil alleen maar zwemmen’, met een zangstijl die aan Spinvis doet denken, maar voldoende van hem afwijkt om niet te verworden tot een slappe imitatie. 

Heleen Karsdorp is op haar best op de weemoedige klassieker ‘Durgerdam slaapt’ van Jeroen Zijlstra, hier magnifiek gearrangeerd met effectief gebruik van de accordeon, bespeeld door trombonist Peter van Os. Ook ‘Als het stormt’ is fraai vormgegeven met verrassende contrasten, en de zangeres blijft ondanks de bombastische blazersectie als een fier boegbeeld overeind. Wel moet gezegd dat Karsdorp het op Theo Nijlands ‘De pijn is weg’ ondanks haar gevoelige voordracht moet afleggen tegen de fragiliteit van haar eigen stem, die wellicht beter tot haar recht was gekomen als het geheel een paar tonen lager zou zijn gearrangeerd. 

Hetgeen men verder aan te merken zou kunnen hebben, zijn spijkers op wel heel laag water. De CD wordt door het abrupte einde van het slotstuk ontsierd, maar verder is de productie puik. Over de opname van het ietwat gedateerde ‘Margootje’ en het wat melige zeemanslied ‘Bloody Mary’ kunnen de meningen uiteenlopen, over het algemeen heeft Lutz de teksten echter met smaak gekozen. 

Band en arrangeur verdienen lof, zowel voor hun initiatief als voor de realisering ervan. Het is te hopen dat de Amsterdam Big Band haar repertoire na dit succes zal willen (en kunnen: deze productie kwam tot stand door genereuze publieksondersteuning) uitbreiden met andere stukken uit de rijke Nederlandstalige traditie (‘Mijn vlakke land’, ‘Verdronken vlinder’, ‘Onderweg’ – om maar een paar suggesties te doen) en, wie weet, zelfs met oorspronkelijke stukken in onze moedertaal. En hopelijk zullen ook andere musici zich door deze CD laten inspireren en zich toeleggen op Nederlandstalige jazz, want deze voltreffer verdient navolging.

Amsterdam Big Band speelt ‘Nederland Swingt’ op zondagmiddag 14 oktober in Zaal 100 te Amsterdam.

*Volledige bezetting: Simon Lutz bandleider, dirigent, arrangeur; Heleen Karsdorp en Pepijn de Wit (achtergrond)zang; Heiko Ebner, Bart Noorman, Leo Alleman, Cyrelle Failé, Thijs van den Geest trompet; Salvoandrea Lucifora, Frans Cornelissen, Peter van Os, Rainer Muller, Jeroen Verberne trombone; Kees Krabben, Wlady Podsada, Marc Winder, Wolfgang Keller, Jan Willem van der Ham saxofoons; Thijmen Schoute piano, synthesizer; Curro Noriega gitaar; Renato Ferreira contrabas; Bernt Nellen slagwerk.Log in bij Spotify en beluister dit album.


© Jazzenzo 2010