Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Mateusz Sobiechowski Quintet – Vital Music

CD-RECENSIE

Mateusz Sobiechowski Quintet – Vital Music
bezetting: Mateusz Sobiechowski piano; Marcin Kaletka tenorsaxofoon; Szymon Mika elektrische gitaar; Adam Tadel contrabas; Grzegorz Patka drums
opgenomen: 22 en 23 november 2016
uitgebracht: 4 oktober 2018
label: Challenge Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 68’13
website: www.sobiechowski.com - www.challengerecords.com
door: Mathijs van den Berg


‘Vital Music’ is het debuut van vijf jonge honden uit Polen. Bandleider en pianist Mateusz Sobiechowski studeerde een tijdje aan het Conservatorium van Amsterdam en ook andere groepsleden sloegen hun vleugels over de grenzen uit. Polen is een land met een interessante en groeiende jazzscene, vandaar dat dit album enige aandacht verdient. Sobiechowski wordt als een aanstormend talent gezien en op de hoes aangeprezen door niemand minder dan Enrico Pieranunzi.

Het kwintet laat zich zoals veel Europese jazzgroepen inspireren door zowel contemporaine jazz als klassieke muziek. Het gaat er in de negen stukken die op het album staan over het algemeen stevig aan toe en er wordt vooral door de saxofonist, de gitarist en de pianist flink geïmproviseerd. De bijdragen zijn hierbij gelijkelijk verdeeld. Sobiechowski, die acht van de negen nummers schreef – het andere is van Bill Evans – profileert zich op dit album behalve als pianist duidelijk als componist en bandleider.

Er zijn beklijvende thema’s te horen, zoals op de opener ‘Before Moonrise’ en op ‘Wabi’. Doordat de solopartijen over elkaar heen buitelen klinkt de muziek echter soms druk en rommelig. Daarbij zijn ze niet altijd even geslaagd. Vooral tenorsaxofonist Marcin Kaletka wil een beetje te graag schmieren. ‘State of Free Mind’ schiet daardoor zijn doel voorbij. Het kwintet lijkt in de eerste plaats zijn best te doen ‘vitaal’ over te komen en vergeet daarbij dat spanning hem ook zit in ingehouden spel en in de noten die je niet speelt. ’Time Remembered’ van Evans is leuk gearrangeerd, maar mist lichtvoetigheid en swing.

Het is waarschijnlijk ook onervarenheid. De muzikanten kunnen op zich wel wat en er is genoeg interessants te horen. Op ‘Global Warming’ ademt de muziek dreiging met zware akkoorden. ‘Blessing’ heeft een sterke dynamiek met Phronesis-achtige pianoloopjes en invallende drumpartijen. Maar ook deze nummers klinken wat onevenwichtig. Meer beheersing en nuance zou dus het devies moeten zijn voor de volgende plaat van dit ambitieuze gezelschap. Dan zou er nog veel moois uit voort kunnen komen.Log in bij Spotify en beluister dit album.Mateusz Sobiechowski Quintet – Vital Music


© Jazzenzo 2010