Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Eerste namen Transition Festival 2019 bekend

8 okt - Het Utrechtse Transition Festival dat inmiddels toe is aan zijn vierde editie, heeft al een flink deel van de programmering rond. De organisatie maakte twintig van de dertig bands die op 6 april zullen aantreden in TivoliVredenburg bekend: een mengeling van boegbeelden, grensverleggers en nieuwe generatie jazzmuzikanten.Transition Festival wordt op 6 april gehouden
in TivoliVredenburg te Utrecht.ECM

Transition speelt onder meer in op het vijftigjarige bestaan van ECM. Uit de stal van het Duitse platenlabel komen naar Utrecht het sextet van de Italiaanse trompettist Enrico Rava met een show in het teken van zijn tachtigste verjaardag, de Noorse trompettist Matthias Eick, pianist Shai Maestro, zangeres/pianiste Elina Duni, Wolfert Brederode Trio, en de Noorse jazzpianist Bugge Wesseltoft die het podium deelt met de voormalig ritmesectie van Esbjörn Svensson Trio: Dan Berglund en Magnus Öström.

Britse jazzscene
Evenals voorgaande jaren doet Transition een greep uit de jonge generatie van de Britse jazzscene met optredens van Kamaal Williams Trio, saxofoniste Nubya Garcia, pianist Ashley Henry, toetsenist en zanger Jonah Nilsson (Dirty Loops), en het kwintet van saxofonist Bob Reynolds (Snarky Puppy).

Het Metropole Orkest onder leiding van Jules Buckley komt met een speciaal project met als gasten saxofonist Donny McCaslin en toetsenist Jason Lindner.

Verder komen saxofonist Steve Lehman, het elektrische trio van Chris Potter met Craig Taborn op Fender Rhodes, cellist Erik Friedlander met zijn kwartet Throw A Glass met pianist Uri Caine, en pianist Joachim Kühn die zijn 75e verjaardag viert met een soloconcert dat in het teken staat van het melodische werk van Ornette Coleman.

Young Vips
De jaarlijkse Young Vips Tournee doet eveneens Transition aan met optredens van zangeres Sanne Rambags en het kwintet van de Koreaanse drummer Sun-Mi Hong, winnares van de Dutch Jazz Competition 2018.


© Jazzenzo 2010