Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Spoken Saxophone Quartet + 2 - Arctic Monsoon

CD-RECENSIE 

Spoken Saxophone Quartet + 2 - Arctic Monsoon
bezetting: Stephanie Francke sopraan- en altsaxofoon; Wietse Voermans altsaxofoon; Jasper van Damme tenorsaxofoon; Ruben Verbruggen baritonsaxofoon. Met Sanne Huijbregts zang, loopstation, xylofoon; Friso van Wijck drums/percussie
opgenomen: ACE Studio
uitgebracht: juli 2018
label: eigen beheer
aantal stukken: 10
tijdsduur: 40’16
website: www.spokenquartet.nl
door: Erno Elsinga

Het Nederlands-Belgische saxofoonkwartet Spoken aangevuld met zangeres Sanne Huijbregts (EvenSanne) en drummer Friso van Wijck, won in 2017 de Keep An Eye Jazz Award waardoor het mogelijk werd het debuutalbum ‘Arctic Monsoon’ te realiseren. Een albumtitel die even ongrijpbaar is als de muziek.

De composities op ‘Arctic Monsoon’ komen uit eigen koker: intrigerende bouwwerkjes met veel aandacht voor klankopbouw dat meestentijds een mysterieus effect oplevert. Stephanie Francke, Wietse Voermans, Jasper van Damme en Ruben Verbruggen slagen erin hun sopraan-, alt-, tenor- en baritonsaxofoon als een veelkoppig monster te laten glijden door prachtig dolende lagen waaruit verrassende improvisaties ontsnappen. Percussie en stem kleuren de veelal donkere stemming op geheel organische wijze, met hier en daar een subtiel elektronische toevoeging.

Stephanie Francke en Sanne Huijbregts lieten afzonderlijk op respectievelijk hun albums ‘Ripples’ (2015) en ‘What If’ (2017) al horen gecharmeerd te zijn van surrealistische invloeden. Spoken Saxophone Quartet husselt dit gegeven tot spannende dialogen, wendbare vraag en antwoord spelletjes waarin klassiek en jazz elkaar broederlijk treffen. Dankzij de voortreffelijke arrangementen – waarvan twee afkomstig van Bruno van der Haegen en Quinten de Craecker – van begin tot eind boeiend.

De ‘veranderlijke tropische wind die zijn weg zoekt door het Noordpoolgebied’, gevangen in geheimzinnige stukken op ‘Arctic Monsoon’, is een bijzonder verrassend en geslaagd project. Een groeibriljant van de Nederlands-Belgische muziekwereld. 

Spoken Saxophone Quartet + 2 speelt 26 oktober op Festival Jazz International Rotterdam en 1 december in Bimhuis Amsterdam.


Log in bij Spotify en beluister dit album.
Teaser.
Spoken Saxophone Quartet + 2 speelt Spoken
Live in de Doelen Rotterdam 2017.


© Jazzenzo 2010