Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Lars Danielsson & Paolo Fresu - Summerwind

CD-RECENSIES

Lars Danielsson & Paolo Fresu - Summerwind
bezetting: Paolo Fresu trompet en flugelhorn, Lars Danielsson bas en cello
opgenomen: 14 en 15 mei 2018, Nilento Studio, Gothenburg
uitgebracht: september 2018
label: ACT
aantal stukken: 15
tijdsduur: 49’24
website: lars-danielsson.com - paolofresu.it - actmusic.com
door: Cyriel PluimakersEen van de grote muzikale verrassingen van de laatste tijd komt van het Duitse ACT-label. Een ontmoeting tussen twee van de grootste West-Europese jazzmusici: trompettist Paolo Fresu en bassist Lars Danielsson. Beiden zijn grootmeesters op hun instrument, maar tot een echte ontmoeting was het nog niet gekomen.

Afgelopen mei gingen ze in het Zweedse Gothenburg de studio in voor een opname die uitblinkt in zijn spontane en ongedwongen karakter. De musici spelen standards, traditionals en eigen nummers. Ze doen waar ze zin in hebben en alles ademt een diepe muzikale verwantschap, een niveau van communiceren dat alles overstijgt.

De cd start met het welbekende ‘Autumn Leaves’ om te vervolgen met het melancholieke ‘Saluto Dardamente’, met componist Fresu op flugelhorn. De stukken duren telkens kort en gaan de vier minuten niet te boven. 

Een licht weemoedig karakter karakteriseert de hele productie. Sommige melodieën zijn zo zangerig, dat je er bijna zelf een tekst bij gaat bedenken, zoals ‘Le Matin’ van Danielsson, de traditional ‘Jag lyfter ögat mot himmelen’ en het van Fresu afkomstige ‘April In Dardegna’. ‘Un vestido y un amor’ vormt een feature voor de cello van Danielsson met Fresu op gedempte trompet.

Licht dansend is Danielsson zijn ‘Amigos’, een stuk vol subtiele ritmische wendingen. ‘Sleep Safe And Warm’, afkomstig uit de film Rosemary’s Baby en geschreven door Krystof Komeda, werd bekend door Tomasz Stánko (1942-2018). Hier klinkt het als een hommage aan de afgelopen juli overleden Poolse vernieuwer van het trompetspel. Het bekende ‘Wachet auf, ruft uns die Stimme’ krijgt een eigen arrangement van Danielsson, dat recht doet aan het meesterwerk van JS Bach. 

Alle melancholie balt zich samen in de laatste twee stukken: ‘Dardodentro’ en ‘De La Solitude Mesurée’, beiden composities van Fresu. Een slot dat een samenvatting vormt van een van de meest belangwekkende muzikale ontmoetingen van de afgelopen tijd.Log in bij Spotify en beluister dit album.Summerwind


© Jazzenzo 2010