Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

November Music legt muzikale deken over ‘s Hertogenbosch

21 okt - Het veelomvattende November Music wordt als een van de belangrijkste festivals van Nederland beschouwd. Van jazz tot klassiek en wereldmuziek, improvisaties, bijzondere samenwerkingen en premières zijn vaste onderdelen van dit evenement dat van 2 tot en met 11 november in ’s Hertogenbosch gehouden wordt.John Zorn verzorgt met diverse projecten op 5 november een complete festivaldag.


John Zorn
Evenals vorig jaar is er voor John Zorn een prominente plek weggelegd in de programmering. Op maandag 5 november verzorgt de New Yorkse componist en saxofonist een complete festivaldag die aanvangt met een orgelconcert in de Sint Janskathedraal en afgesloten wordt in de Verkadefabriek met COBRA, een ensemble met naast Zorn onder meer Bill Frisell, Craig Taborn en Julian Lage. Daartussenin worden op verschillende locaties meerdere Zorn-projecten uitgevoerd zoals Songs For Petra (Theater aan de Parade), Chamber Music met JACK Quartet en de Nederlandse fluitiste Felicia van den End (Willem Twee Concertzaal), Midsummer Moons (Noordbrabants Museum), The Holy Visions met de wereldvermaarde sopraan Barbara Hannigan (Grote Kerk) en een solo saxofoonoptreden van Zorn in Jheronimus Bosch Art Center.

Colours of Improvisation
Een terugkerend element van November Music is het avondvullende Colours of Improvisation waarin jazz, gecomponeerde muziek en wereldmuziek elkaar vinden in opmerkelijke combinaties. Zaterdag 10 november wordt geopend door Martin Fondse Orkest dat het podium deelt met ud-speler Omar Bashir en de Nederlandse harpiste Remy van Kesteren. Vervolgens treedt het trio van de Deense gitarist Jakob Bro met saxofonist Ben van Gelder op en wordt de avond afgesloten door het trio van de Duitse pianist Michael Wollny aangevuld door de Franse saxofonist Émilie Parisien.

Andere op jazz geschoolde concerten zijn die van Metropole Orkest Strings met Anoushka Shankar en Manu Delago, Mats Eilertsen Trio & Trio Mediaeval, Benjamin Herman Bughouse, L’Hijaz Car, Wolfert Brederode met Matangi Quartet, Omar Bashir met onder meer Tony Overwater, Secret Chiefs 3, Elliot Galvin Trio, Elliot Galvin Trio, de Zwitserse jazzzangeres  Lucia Cadotsch, Dick de Graaf New Quartet en Rivers Of Sounds met de Iraakse trompettist Amir Elsaffar.Zangeres Sanne Rambags presenteert op November Music haar nieuwe project Frieze of Life.Rambags
Zangeres Sanne Rambags presenteert ‘Frieze of Life’, een speciaal voor November Music nieuw project waarvoor ze de Noorse violist Hakon Aase (Mathias Eick Quintet), de Syrische saxofonist Basel Rajoub, pianist Jeroen van Vliet en drummer Joost Lijbaart strikte (8 en 9 november in de Verkadefabriek).

Verder
November Music wordt in de Theater aan de Parade geopend met Bosch Requiem, nu gecomponeerd door Kate Moore. Ook is er weer de Kunstmuziekroute, met verschillende elementen zoals de Cello Route (met bijvoorbeeld Maya Fridman), de Viool Route met onder meer de jonge violiste Diamanda La Berge Dramm, de Let's Dance Route, Sport Route en It Takes Two Route met onder meer optredens van Tony Roe met de Spaanse flamencogitarist José Quevedo, en basklarinettiste Fie Schouten die het met Marij van Gorkom (basklarinet), Eva van de Poll (cello) en Beltane Ruiz Molina (contrabas) 'Lyrisch Laag' houdt.

Voor het volledige programma – inclusief klassiek, gecomponeerd, gesproken woord, geluidsinstallaties en meer -  en kaarten bezoekt u de website van November Music.


© Jazzenzo 2010