Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Jacob Anderskov - Mysteries

CD-RECENSIE

Jacob Anderskov - Mysteries
bezetting: Jacob Anderskov piano, Adam Pultz Melbye contrabas, Anders Vestergaard drums
opgenomen: 23 maart 2017, The Loft in Keulen 
uitgebracht: 21 september 2018 (vinylversie)
label: ILK
aantal stukken: 7
tijdsduur: 39’52
website: www.jacobanderskov.dk - www.ilkmusic.com
door: Georges Tonla BriquetDe Deense pianist Jacob Anderskov is medeoprichter van het alternatieve Deense ILK-label en heeft ondertussen een twintigtal opnamen uitgebracht met materiaal dat reikt van pure improvisatie tot eigenzinnige bewerkingen geplukt uit het Radiohead-repertoire. Met Adam Pultz Melbye (contrabas) en Anders Vestergaard (drums) zet hij op zijn beurt nog eens de puntjes op de i wat ‘the art of the trio’ betreft.

Vanaf de eerste noten krijgt het trio de luisteraar in de ban. De overbekende combinatie van piano, drums en contrabas blijkt nog steeds zeer wendbaar en genoeg mogelijkheden te bieden om af te wijken van platgetreden paden.

Anderskov slaagt er met zijn twee metgezellen in om uiterst modern en actueel te spelen zonder in de voetsporen te willen treden van E.S.T. of The Bad Plus en evenmin de ECM-catalogus te omarmen. De rode draad is een continue onderliggende drang om steeds net iets verder te gaan dan wat je verwacht. Eenmaal die definitieve stap gezet, wordt de volgende etappe meteen voorbereidt. Wat volgt, is een continuüm van sprankelende tempowissels, ingetogen bezinningsmomenten en asymmetrische patronen. Alles in een tijdspanne van een enkele minuut. 

De titel ‘Mysteries’ blijkt uiteindelijk raak gekozen. De muziek klinkt bijwijlen vertrouwd maar blijft op het laatste moment steeds ongrijpbaar. Niet toevallig draagt Anderskov de titeltrack - het koninginnenstuk - op aan Julius Hemphill en Anton Webern. Beluister dit album via Spotify (inloggen bij Spotify vereist).


© Jazzenzo 2010