Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Ben Sluijs Quartet - Particles

CD-RECENSIE

Ben Sluijs Quartet - Particles
bezetting: Ben Sluijs altsaxofoon, (alt)fluit; Bram De Looze piano; Lennart Heyndels contrabas; Dre Pallemaerts drums
opgenomen: 2017, De Meent-Alsemberg en Rataplan-Antwerpen
uitgebracht: 11 augustus 2018
label: Sabam Records/BrokenSilence 
aantal stukken: 8
tijdsduur: 58’02
website: www.bensluijs.be
door: Mathijs van den BergDe Belgische saxofonist Ben Sluijs stelde in 2016 een nieuw kwartet samen dat hij op de Club Stage van het Jazz Middelheim Festival presenteerde. Naast routiné Dre Pallemaerts op drums koos hij voor twee jonge musici die al veel prijzen in de wacht sleepten: Bram De Looze op piano en Lennart Heyndels op contrabas. Onlangs verscheen van dit kwartet het album ‘Particles’.

Sluijs speelt zoals vaker zowel altsaxofoon als (alt-)fluit. Hij heeft een lyrische, ingetogen toon waarmee hij heel effectief de emoties weet te bespelen. De begeleiding door het kwartet is al even subtiel. De improvisaties zijn prachtig op elkaar afgestemd; elk nummer klinkt uitgebalanceerd. Van de begeleiders maakt vooral pianist Bram De Looze veel indruk. Hij klinkt ongelooflijk vrij en soeverein, alsof hij al een heel jazzleven achter zich heeft. 

Sluijs verkent alle registers, streelt het oor met een fluweelzachte toon (‘Particles’, ‘Air Castles’) of zoekt het in ritmische improvisaties (‘Cell Mates’). Zijn partijen zijn afgewogen en doeltreffend. De fluit voegt een andere sfeer toe. Oosterse mystiek op het aan fluitist Yusef Lateef opgedragen ‘Song For Yusef’ met barokke versieringen. Invloeden uit de wereldmuziek op ‘Mali’. ‘Jemina’ heeft weer meer vaart. De muziek klinkt steeds beheerst, ook op de uitbundiger stukken.

Er wordt door iedereen op hoog niveau gemusiceerd. Pallemaerts zorgt voor een lekker losse begeleiding met een ingehouden swing. Bassist Heyndels onderscheidt zich door warm en smaakvol spel. Soms treedt hij meer op de voorgrond, zoals op het naar Miles Davis verwijzende ‘Miles Behind’ met een pakkend intro, of met een solo op het afsluitende ‘Ice Chrystal’. De partij van De Looze is op dit nummer opnieuw weergaloos. De musici hebben elkaar echt gevonden en met ‘Particles’ een zowel intiem als avontuurlijk album gemaakt.Beluister dit album via Spotify (inloggen)Ben Sluijs Quartet - Jemima en Ice Chrystal
Jazz Middelheim Festival, Antwerpen 2018


© Jazzenzo 2010