Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Ant Law – Life I Know

CD-RECENSIE 

Ant Law – Life I Know
bezetting: Ant Law gitaar; Ivo Neame piano; Mike Chillingworth altsaxofoon; Tom Farmer contrabas; James Maddren drums. Gastbijdragen: Tim Garland tenor- en sopraansaxofoon; Asaf Sirkis konnakol
opgenomen: 29, 30 november 2017
uitgebracht: 9 november 2018
label: Edition Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 41’28
website: www.antlaw.co.uk - www.editionrecords.com
door: Mathijs van den Berg


De Britse gitarist Ant Law wist al snel met zijn zowel virtuoze als stevige spel de aandacht te trekken. Naast twee eigen albums maakte hij er drie met saxofonist Tim Garland. Inmiddels zijn er alweer vier jaar verstreken sinds zijn laatste album, wat onder meer kwam door een intensief tour- en opnameschema met de band van Garland. Voor zijn derde album tekende hij een contract bij Edition Records. Op Law’s nieuwe album ‘Life I Know’ treedt Garland op als gastmuzikant op zowel tenor- als altsaxofoon.

Law werkt verder samen met zijn vaste groep begeleiders, allemaal grote namen uit de huidige Engelse jazzscene, onder wie pianist Ivo Neame en drummer James Maddren. Naast Tim Garland verzorgt de Israelische drummer Asaf Kirkis een opzienbarend gastoptreden met een konnakol-introductie bij het nummer ‘Laurvin Glasgowe’: gezongen percussie afkomstig uit Zuid-India. Het tekent Law’s eigenzinnigheid die op te nemen, hoewel het verreweg het meest extravagante onderdeel van het album is.

Er is een duidelijke invloed van rockmuziek. Je zou Law’s gitaarspel kunnen omschrijven als jazz met een rockrandje. Het openingsnummer ‘Movies’ bevat zelfs een onvervalste rocksolo, waarbij overigens alle clichés worden gemeden. De muziek is toegankelijk, maar nergens makkelijk en zit harmonisch knap in elkaar. Zijn groepsleden zorgen stuk voor stuk voor muzikaal vuurwerk, zonder te veel op de voorgrond te treden. Dat geldt ook voor Ant Law zelf. ‘Life I Know’ is een echte groepsplaat.

Law ging bij zijn composities uit van persoonlijke ervaringen, zoals een bioscoopbezoek of een treinreis (‘Searching’). De nummers hebben daardoor een behoorlijk verschillend karakter. ‘Aquilinius’, betekent ‘als een adelaar’ en is een stuk vol prachtige harmonieën dat gaandeweg door verschillende solo’s uit elkaar getrokken wordt. Het ruimtelijke ‘Pure Imagination’ laat  inderdaad veel aan de verbeelding van de luisteraar over. Prijsstuk is het ruim twaalf minuten lange ‘The Act Itself’ met een nerveus ritme en energieke solo’s. Na dit wat chaotische nummer vol dissonanten sluit het warm klinkende ‘Credits’ het album vredig af, als de titelrol die na de film over het scherm glijdt.Log in bij Spotify om dit album te beluisteren.Ant Law feat. Tim Garland - Aquilinus


© Jazzenzo 2010