Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Michael Formanek Elusion Quartet – Time Like This

CD-RECENSIE

Michael Formanek Elusion Quartet – Time Like This
bezetting: Michael Formanek contrabass, Tony Malaby tenor- en sopraansaxofoon, Kris Davis piano, Ches Smith vibrafoon drums haitian tanbou
opgenomen: 14 februari 2018, Oktaven Audio, Mount Vernon, NY
uitgebracht: oktober 2018
label: Intakt
aantal stukken: 7
tijdsduur: 58’43
website: amibotheringyou.com - intaktrec.ch
door: Georges Tonla Briquet


Voor zijn Elusion Quartet kan contrabassist Michael Formanek rekenen op hoofdrolspelers uit de New Yorkse alternatieve jazzscene, met name saxofonist Tony Malaby, pianist Kris Davis en drummer en vibrafonist Ches Smith. Kortom, een bezetting waar het haast niet fout mee kan gaan.

In het openingsnummer ontplooit het kwartet rustig een eerste verhaallijn aan de hand van repetitieve pianonoten, wat cimbaalklanken, spaarzame vibrafoontinten en fluwelen saxofoonimpressies. Geen stilte voor de storm maar wat nadien volgt, draait toch wel op meer hypnotiserende wisselwerkingen.

Bassist Formanek leverde weliswaar alle composities en het tweede stuk zet hij in met drummer Ches Smith, maar al snel wordt duidelijk dat het saxofonist Tony Malaby is die alle ruimte krijgt om de vier een welbepaalde richting in te duwen; die van een kinetische en asymmetrische wereld. Er ontwikkelen zich continu steekspelletjes van wisselende intensiteit. Modules van soms uiterst abstracte vormen worden met een plastische fantasie naast, boven en onder elkaar geplaatst om uiteindelijk een gemuteerde constructie te vormen. Schoolvoorbeeld bij uitstek van deze werkwijze zijn ‘The Soul Goodbye’ en ‘This May Get Ugly’, met een respectievelijke lengte van negen en twaalf minuten. Opvallend hoe Malaby hier, net als trouwens in haast alle andere nummers, steeds verder en dieper graaft om het geheel extra dieptegang te verlenen.

Er valt niet echt te spreken van radicale of provocatieve stellingnames maar de complexiteit en de schriftuur tonen aan dat de inspiratie van dit kwartet wel elders verankerd ligt dan in de traditionele jazzcoda’s.Log in bij Spotify om dit album te beluisteren.Michael Formanek Elusion Quartet - This May Get Ugly


© Jazzenzo 2010