Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Trio Heinz Herbert - Yes

CD-RECENSIE

Trio Heinz Herbert - Yes
bezetting: Dominic Landolt gitaar & effecten, Ramon Landolt synthesizer piano samples, Mario Hänni drums & effecten
opgenomen: lente 2018, Suburban Studio Winterthur
uitgebracht: 16 november 2018
label: Intakt
aantal stukken: 10
tijdsduur: 50’13
website: trio-heinz-herbert.com - intaktrec.ch
door: Georges Tonla BriquetHet Zwitserse Trio Heinz Herbert liet zich vorig jaar internationaal opmerken met het live opgenomen ‘The Willisau Concert’. Alle kwaliteiten van dat album vinden we terug op de nieuwe studio uitgave ‘Yes’.

Welkom wederom in een bont universum van glitch, space-effecten en loops van Dominic en Ramon Landolt en Mario Hänni. Opvallendste verschil met de vorige opname is dat hier slechts een enkel nummer de grens van tien minuten (nipt) overschrijdt. 

Haast onhoorbare percussie-spielereien glijden over in repetitieve elektro-klanken waar geluiden en geruis uit de kosmos aan toegevoegd worden. Tot plots de gitaar van Dominic Landolt dit semi-psychedelische trancesfeertje doorklieft. Een korte maar krachtige interventie die het haast idyllisch landschap in een uitgedoofde vulkaankrater omtovert. Impro-gitaristen als Marc Ducret en Pierre Vervloesem zijn niet veraf. Wat verder zijn het dan weer “urban industrial” beats en strak afgelijnde patronen die het totaalbeeld overheersen.

Meermaals klinkt het alsof je in een videogame verdwaald geraakte, omgeven door ‘soundtransformers’ die een wel zeer aparte magisch-realistische wereld creëren. Toch gaat alles verder dan een louter anekdotische aaneenschakeling van losse elementen en dit voornamelijk door de veelvuldige gelaagdheid. Alleen is er geen enkel klassiek stilistisch houvast waardoor een uiterst ambivalent vacuüm ontstaat.

Denk ook aan Kraftwerk, de soundtrack van ‘Blade Runner 2049’, Pierre Henry, Jakob Bro en natuurlijk Aphex Twin en Autechre; meer dan ooit graag aangehaalde referenties bij hippe jazzmuzikanten. Een nieuwe esthetiek van vrije en geïmproviseerde electro-acoustics. Mary Halverson is fan. Nu u nog.Log in bij Spotify en beluister dit album.Trio Heinz Herbert - J


© Jazzenzo 2010