Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Jungle by Night – Livingstone

CD-RECENSIE

Jungle by Night – Livingstone
bezetting: Sonny Groeneveld drums; Gino Groeneveld percussie; Tienson Smeets percussie; Peter Peskens basgitaar; Pyke Pasman toetsen;  Jac van Exter gitaar; Pieter van Exter tenorsaxofoon; Ko Zandvliet trombone; Bo Floor trompet
uitgebracht: november 2018
label: Rush Hour Music
aantal stukken: 11
tijdsduur: 62’35
website: www.junglebynight.com
door: Mathijs van den Berg


Met hun vijfde album ‘Livingstone’ slaat Jungle by Night duidelijk een nieuwe weg in. De afrobeat waarmee de groep furore maakte is vrijwel geheel naar de achtergrond verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor een meer dansbare, elektronische sound.

De plaat opent nog wel relaxt met het nummer ‘Hangmat’, de ideale soundtrack voor een warme zomerdag. De vogelgeluiden komen van de Drentse boerderij waar de groep voor de opnamen was neergestreken. ‘Pompette’ is een echte dansvloerkraker met strakke drums en spannende breaks. Het geluid op ‘Livingstone’ wordt voor een belangrijk gedeelte bepaald door op house en moderne hiphop geënte ritmes en de analoge synthesizer van Pyke Pasman, die sommige nummers een retro-sound geeft. Nummers als ‘Love Boat’ en ‘Spectacles Pt.2’ doen denken aan de jaren 90-house van Snap! en Deee-lite. 

Toch zijn er ook de gebruikelijke invloeden te horen zoals ethiojazz, afrobeat en funk. Het geluid is daarbij door het gebruik van echte instrumenten organisch gebleven. De bijdragen van vooral gitaar en blazers worden op ‘Livingstone’ gedoseerd, waardoor de muziek over het algemeen luchtiger is dan op vorige platen. Doordat het accent meer op een dansbare beat ligt, klinkt de plaat homogener. Aan de andere kant kun je zeggen dat het er ook wat oppervlakkiger op is geworden. 

Laat onverlet dat ‘Livingstone’ een vrolijke en aanstekelijke plaat is geworden en tevens eentje waarmee de groep aansluiting zal vinden bij de hippe dansscene. Hoogtepunten zijn naast ‘Pompette’, ‘Jan Precis’ met ritmische blazers, het filmische ‘Stormvogel’ en ‘Hurn in bell’ waarop Pasman een lekker weird orgelpartijtje speelt. 



Beluister dit album via Spotify (inloggen)


© Jazzenzo 2010