Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Myra Melford’s Snowy Egret – The Other Side Of Air

CD-RECENSIE

Myra Melford’s Snowy Egret – The Other Side Of Air
bezetting: Ron Miles cornet, Liberty Ellman gitaar, Myra Melford piano, Stomu Takeishi basgitaar, Tyshawn Sorey drums
opgenomen: 14 en 15 oktober 2017
uitgebracht: december 2018
label: Firehouse12 Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 66’17
website: myramelford.com - firehouse12records.com
door: Cyriel PluimakersDe Amerikaanse pianiste Myra Melford (1957) vormt een unieke stem binnen het landschap van de vrije improvisatie. Ze speelt lyrischer dan haar meeste collega’s en ook als bandleider is ze enorm actief. Elk jaar slaagt ze erin een album van hoog niveau uit te brengen, dat kan rekenen op internationale waardering.

Haar nieuwste formatie heet Myra Melfords’s Snowy Egret, een band die de top uit de New Yorkse avant-garde jazzscene bevat, met namen als cornettist Ron Miles, gitarist Liberty Ellman, basgitarist Stomu Takeishi en drummer Tyshawn Sorey. Melford’s composities vormen een soort frames, waarbinnen musici zich vrij kunnen bewegen. 

De cd start met ‘Motion Stop Frame’, een feature voor de cornet van Miles en de piano van de leider. De gitaar van Elman produceert puntige tegenaccenten. Bijna romantisch is het begin van ‘City Of Illusion’, een compositie die volop de ruimte geeft aan Melford’s prachtige pianospel. Drummer Sorey komt ruimschoots aan bod in ‘Attic’ , een licht funky stuk dat vervolgens door hem wordt ontregeld. Het lyrische aspect van Melford krijgt de ruimte in ‘Chorale’ en haar ritmische kant horen we in ‘Small Thoughts’. 

Hoogtepunt vormt het in twee delen gesplitste titelnummer ‘Other Side Of Air’: met zachte kreten van de trompet, percussief pianospel en een geprepareerde basgitaar. Uiteindelijk pakt Ellman met zijn gitaar het spoor op en weet hij in een groots opgezette solo indrukwekkende muzikale vergezichten neer te zetten.

Vol onverwachte sprongen zit het uitgebreide ‘Living Music’, een avontuurlijke compositie die de luisteraar telkens op het verkeerde been lijkt te zetten. Een aanpak die we ook aantreffen in het erop volgende ‘Died Print On Cardboard’.

‘Turn & Coda’ sluit het album af, met een uitgebreid exposé van de leider achter de piano en geïnspireerde improvisaties van de bandleden. ‘The Other Side Of Air’ is een van de meest indrukwekkende uitgaves van de afgelopen maanden. Een productie waarmee Myra Melford haar meesterschap - als pianiste, componiste en bandleider - eens te meer bewijst. Beluister dit album op Spotify (indien nodig eerst inloggen)


© Jazzenzo 2010