Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Rogier Telderman grote verbinder tussen Baldych en Courtois

CONCERTRECENSIE. Baldych-Courtois-Telderman, TivoliVredenburg, Utrecht, 14 februari 2019
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers

Een jaar geleden stond het trio van de Poolse violist Adam Baldych, de Franse cellist Vincent Courtois en de Nederlander Rogier Telderman voor het eerst met elkaar op het podium tijdens het in Breda georganiseerde festival Sound Of Europe. Een première die een buitengewone muzikale verrassing vormde en kon rekenen op enthousiaste recensies in de landelijke pers. Duidelijk was dat deze gelegenheidscombinatie naar meer smaakte en om een reprise vroeg.

  
Violist Adam Baldych, cellist Vincent Courtois en pianist Rogier Telderman op het podium van Cloud Nine van Tivoli Vredenburg.

Voorzichtiger
De ironie wil dat dit moment nu aangebroken is, maar dat deze Europese topformatie het nu moet doen met slechts twee Nederlandse optredens. Podia gaan tegenwoordig steeds voorzichtiger programmeren en laten zich al te gemakkelijk leiden door de smaak van het publiek. Om het nog niet te hebben over de aanzienlijke invloed van een beperkt aantal impresariaten. Het ensemble doet voor deze tournee alleen TivoliVredenburg Utrecht en Willem Twee in ’s-Hertogenbosch aan. Gelukkig zijn er nog podia die wél lef vertonen.

Toetsentovenaar
Telderman is een van de grootste talenten van de jonge jazzscene. Hij is een ware toetsentovenaar die met zijn pianotrio al heel wat kilometers gemaakt heeft. Ook met grotere formaties heeft hij inmiddels de nodige ervaring. Waar hij met andere bezettingen nog wel eens teveel wil neigen naar het zweverige Scandinavische geluid, heeft hij met de Pool Baldych en de Fransman Courtois een nieuwe vorm gevonden. Baldych is bijna verantwoordelijk voor de wederopstanding van de viool in de jazz. Met zijn naar volksmuziek neigende stijl, heeft hij - mede door zijn prachtige techniek - een geheel eigen idioom ontwikkeld. Bij cellist Courtois klinkt bij voortduring zijn grote ervaring in de hedendaagse en klassieke gecomponeerde muziek door. Hij verbindt JS Bach en Ligeti moeiteloos met jazz en impro. 

  
Trio Baldych, Courtois, Telderman duikt binnenkort de studio in voor cd-opnamen.

Suite-achtig
Het concert heeft een bijna suite-achtig karakter, met lange uitgesponnen composities waarin de musici hun instrumentale kunnen verbinden met geïnspireerde improvisaties. Bijzonder is het spel van Baldych op renaissance-viool, een strijkinstrument met een prachtig sonoor geluid waarvan de boventonen naadloos mengen met de donkere celloklank. Telderman is ook bijzonder vaardig in het bespelen van de binnenkant van de vleugel: meer dan eens laat hij de zangbodem van de Yamaha ritselen en ruisen als een megaharp.

Poëzie
Het trio Baldych-Courtois-Telderman produceert muzikale poëzie van het hoogste niveau, waarbij de pianist optreedt als de ultieme verbinder die de geïmproviseerde muziek uit Frankrijk en Polen met elkaar laat samensmelten. Aan het einde van het concert laat Telderman weten dat het ensemble binnenkort de studio in zal gaan om een cd-opname te maken. Een verrassing om nu al reikhalzend naar uit te zien!


© Jazzenzo 2010