Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Compositieopdracht North Sea Jazz 2019 voor Maarten Hogenhuis

25 apr - De compositieopdracht die North Sea Jazz Festival jaarlijks verstrekt aan een veelbelovende Nederlandse jazzcomponist gaat dit jaar naar saxofonist Maarten Hogenhuis.Maarten Hogenhuis.

Foto © Olga Beumer.


Hogenhuis (1986) maakt deel uit van jazzband BRUUT!, de twee-drummerband Krupa & The Genes en leidt het Maarten Hogenhuis Trio. De jury koos voor de saxofonist omdat het onder de indruk is van zijn goede melodische lijnen, de weinig middelen die hij daarvoor gebruikt en toch weet te raken.

Balans
Hogenhuis zal voor zijn trio plus drie blazers een concert van 75 minuten schrijven. Over de artistieke invulling zegt hij: “Ik ben altijd op zoek naar de balans tussen het abstracte en het luisterbare. Hoeveel informatie geef ik de luisteraar en hoeveel houd ik achter? Voor deze opdracht ga ik onderzoeken hoe zich dat vertaalt naar een sextet zonder harmonische instrumenten. Hoe vind ik ook in deze bezetting de juiste spanning tussen herkenning en abstractie?”

Blokkenschema
Vandaag maakte North Sea Jazz het restant van de programmering bekend, evenals het blokkenschema van het festival. In totaal treden in het weekeinde van 12, 13 en 14 juli zo'n 150 bands op in de Rotterdamse Ahoy, verdeeld over veertien podia.


© Jazzenzo 2010