Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Edison Oeuvreprijs 2019 voor zangeres Angélique Kidjo

30 apr - De  Edison Oeuvreprijs Jazz/World gaat dit jaar naar de West-Afrikaanse zangeres Angélique Kidjo (1960). De Beninese singer-songwriter neemt de prijs op 7 juli tijdens de uitreikingen van de Edisons in Rotterdam in ontvangst.Angélique Kidjo.Volgens de jury verbindt 'de belangrijkste diva van Afrika' met de beste musici uit Afrika, Amerika en Europa "letterlijk werelddelen" en prijst haar eigenzinnigheid en veelzijdigheid. 

Pili Pili
Kidjo had bij haar debuut in 1981 met 'Ninive' een hitsingle alvorens ze deel uitmaakte van Pili Pili, de groep van toetsenist Jasper van 't Hof met wie ze drie albums opnam. De zangeres vergaarde drie Grammy Awards waaronder voor het album ‘Djin Djin' dat bijdragen bevat van Carlos Santana, Alicia Keys, Joss Stone, Peter Gabriel, Ziggy Marley en Branford Marsalis.

Kidjo mengt West-Afrikaanse tradities uit haar jeugd met elementen uit de Amerikaanse R&B, funk en jazz. Zo mengde ze veldopnames van vrouwenkoren in haar nummers voor het album ‘Eve’ (Grammy in 2015) en in 2017 verscheen een volledige bewerking van het Talking Heads-album 'Remain in Light', voorzien van opwindende ritmes met Afrikaanse gitaren.

Concert
Angélique Kidjo verzorgt tijdens het Edison Gala in Lantaren/Venster op 7 juli - onderdeel van North Sea Round Town - een concert van een uur.Lees ook:©Jazzenzo


© Jazzenzo 2010