Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Ketil Bjørnstad – Rainbow Sessions: New Edition

CD-RECENSIE 

Ketil Bjørnstad – Rainbow Sessions: New Edition 
bezetting: Ketil Bjørnstad piano
opgenomen: 23 juni, 9 augustus, 20 december 2004, maart
2013 - juni 2017
uitgebracht: 15 februari 2019
label: Grappa Musikforlag AS/PIAS
aantal stukken: 15, 19, 17, 29 (4 cd)
tijdsduur: 75’14, 69’33, 73’31, 74’19
website: ketilbjornstad.com - grappa.no
door: Mathijs van den Berg
Dit jaar viert de Noorse pianist en schrijver Ketil Bjørnstad zijn vijftigjarige jubileum als artiest. Ter gelegenheid daarvan verscheen er een heruitgave van ‘Rainbow Sessions’ voor solo piano, die in 2006 in een beperkte oplage uitkwam. De opnamen hiervoor besloegen drie cd’s en waren een hommage aan de Rainbow Studio in Oslo, die geluidstechnicus Jan Erik Kongshaug in 1984 begon en die befaamd is om zijn heldere klank.

Aan die uitgave is nu een vierde cd toegevoegd met vijf verschillende opnames uit de periode 2013 – 2017, eveneens geregistreerd door Kongshaug, in dezelfde studio maar op een nieuwe locatie. Hierop is een ander type Steinway te horen dan op de eerdere opnamen, geliefd bij Bjørnstad vanwege zijn open en dynamische klank. De toegevoegde cd werd daarom ‘The Third Instrument’ gedoopt, een eerbetoon aan het instrument. Vooral de nieuwere versies van de Steinway lenen zich uitstekend voor Bjørnstads intieme en intuïtieve spel vanwege de expressieve mogelijkheden.

Op ‘The Third Instrument’ staan opnieuw veel stemmige composities, maar er is ook meer dynamiek te horen. Waarschijnlijk omdat het opnamen uit verschillende periodes zijn, is de cd wat afwisselender. De muziek klinkt af en toe meer jazzy en er zijn abstractere stukken met klankexperimenten waardoor de cd uitgroeit tot de meest interessante van de 4-delige box. De eerste drie zijn weliswaar heel esthetisch, met soms prachtige composities, maar de muziek kabbelt ook wel erg voort. 

Het slotstuk ‘So Far, My Friend’ is opgedragen aan Kongshaug. Een passende afsluiting van deze nieuwe editie ‘Rainbow Sessions’, waarvan het geluid vlekkeloos is. Bjørnstad-fans die in 2006 naast de box grepen, hebben een nieuwe kans om hun slag te slaan en krijgen er als bonus nog een interessante cd bij. Beluister de 4 cd-box via Spotify (inloggen noodzakelijk)


© Jazzenzo 2010