Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Ed Verhoeff, Paul Berner & Dudok Quartet – Cloud Chamber

CD-RECENSIE 

Ed Verhoeff, Paul Berner & Dudok Quartet – Cloud Chamber
bezetting: Ed Verhoeff gitaar, Paul Berner contrabas, Judith van Driel en Marleen Wester viool, Marie-Louise de Jong altviool, David Faber cello
opgenomen: 28 februari en 1 maart 2018
uitgebracht: februari 2019 
label: Zennez Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 50’41
website: edverhoeff.com - zennezrecords.com
door: Cyriel Pluimakers


‘Cloud Chamber’ is een gezamenlijk project van gitarist Ed Verhoeff, contrabassist Paul Berner en het Dudok Quartet. Een project waarbinnen een jazzduo en een klassiek strijkkwartet elkaar aanvullen, uitdagen en inspireren. De bijzondere bezetting van zes snaarinstrumenten creëert een rijkdom aan muzikale mogelijkheden: een kleurrijk soort kamermuziek met veel zeggingskracht.

Eigen composities
In deze configuratie maakten de zes musici in maart 2018 voor Zennez Records het gelijknamige album ‘Cloud Chamber’. Gitarist Verhoeff stelt zich duidelijk op als de artistiek leider. Verschillende bezettingen wisselen elkaar af: van een intiem duo voor gitaar en contrabas tot een zespersoons string ensemble. Het repertoire is afwisselend en grotendeels door Verhoeff geschreven. De productie start met de tweedelige ‘Children’s Song’, muziek met een licht romantische inslag. We horen de gitarist eerst akoestisch in innig samenspel met het strijkkwartet en de contrabas. In zijn solo refereert hij uitgebreid aan de Spaanse muziek. In het tweede deel schakelt hij over op elektrische gitaar en doet het fusion element zijn intrede. Enigszins Braziliaans van karakter is ‘Indian Summer’. Het erop volgende ‘Claire De Lune’ is gebaseerd op Claude Debussy’s overbekende compositie en wordt vertaald naar de jazz. Dat hij van vele markten thuis is bewijst Verhoeff in ‘A Waltz’, een heerlijk duet met contrabassist Berner. De weldadige melodie wordt fraai neergezet door de akoestische gitaar, passend begeleid door de donker klinkende contrabas.

Cool
Niet verbazingwekkend is dat het album ook een compositie van Lee Konitz bevat, de grootmeester van de subtiliteit: ‘Subconcious-Lee’ krijgt een interpretatie in onvervalste cool stijl, met de gitarist in de rol van een hedendaagse Billy Bauer. Adembenemend is het duet van Verhoeff met contrabassist Berner. Deze vingeroefeningen vormen de opmaat naar het feestelijke ‘When Days Do Doodadee’, met het volledige zestal aan zet. Perfect getimed omspeelt Verhoeff de strijkers op zijn akoestische gitaar. Het authentieke countrygevoel vinden we in ‘The Landlord’, een stuk dat refereert aan Americana maar zich allengs toch richting jazz ontwikkelt, met fraaie klankvelden van het strijkkwartet. 

Veelzijdig
Intrigerend is het slotnummer ‘The Night & the Daydreamer’ met snijdende strijkersklanken in het begin die uitmonden in een grootse melodie op akoestische gitaar. Op het album ‘Cloud Chamber’ worden alle facetten van de veelzijdige Verhoeff uitgelicht: een gitarist die zich meestal veel te bescheiden opstelt maar met deze productie een stevige voetafdruk achterlaat in de actuele Nederlandse jazz.
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)Promo


© Jazzenzo 2010