Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Human Feel – Gold

CD-RECENSIE

Human Feel – Gold
bezetting: Andrew D’Angelo altsaxofoon, basklarinet; Chris Speed tenorsaxofoon, klarinet; Kurt Rosenwinkel gitaar; Jim Black drums & Roli
opgenomen: 2017, Heartcore Studios
uitgebracht: februari 2019
label: Intakt
aantal stukken: 10
tijdsduur: 58’58
website: humanfeel.bandcamp.com - www.intaktrec.ch
door: Georges Tonla Briquet


Andrew D’Angelo, Chris Speed, Kurt Rosenwinkel en Jim Black hebben al een drietal decennia een knipperlichtrelatie waarbij ze ongeveer om de tien jaar bij elkaar komen voor concerten of een opname. Meest recente hoofdstuk in hun onorthodoxe verhouding is deze ‘Gold’.

Het is zowat twaalf jaar geleden dat ze elkaar samen aantroffen in een studio. Ondertussen legden ze elk apart uiterst verschillende parcoursen af en vestigden ze zich ver uit elkaar op de as Europa - New York - Los Angeles. Uiteindelijk vonden ze in hun drukke agenda’s dan toch een gemeenschappelijke datum om wat nieuw materiaal in te blikken. Plaats van afspraak was de Heartcore Studios. 

De verrassende intro op klassieke leest geschoeid, zorgt aanvankelijk voor wat verwarring. Juiste cd in de hoes of niet? Na anderhalve minuut is het echter back in business met een eerste explosie. Vooral drummer en gitarist gaan heftig te keer terwijl beide blazers een bedaarde toon aanhouden. Die sereniteit blijft niet doorlopen. Al snel wagen ze zich eveneens aan dolle capriolen. Een vat vol contradicties ofwel Human Feel die zijn reputatie volledig waar maakt vanaf de openingstrack.

Meteen nadien is er ‘Imaginary Friend’ dat steunt op een massieve en logge sound. Beide saxofonisten plaatsen de anderen echter continu voor verschillende keuzes en ontsnappingsmogelijkheden. Tijd voor het volgende contrast met opnieuw een zweem van klassieke ondertoon en zelfs een lichte vorm van melodielijn (‘G_D’). Het rockende ‘Eon Hit’ contrasteert dan weer fel met het zwevende ‘Martens’ waarin Black zijn Roli-toetsen laat klinken als een kerkorgel.

Net geen uur lang leiden en misleiden de vier hun luisterpubliek van de ene soundscape (het onderhuids huiveringwekkende ‘Bass Place’) naar de andere reeks spielereien (de veelzeggende titel ‘Lights Out’), steeds draaiend aan de volumeknoppen en nooit verlegen om grillige tempowissels te introduceren. Een wat verwarde opbouw in zijn geheel maar dit is dan ook Human Feel. Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)Gold


© Jazzenzo 2010